donderdag 23 mei 2024

VOER VOOR POLITICOLOGEN 41. DE STEMMING BLIJFT RECHTS

 


De peilingen van de Hond wijzen op een herschikking tussen de drie partijen waarin het CDA is uiteen gevallen: de oude CDA, de BBB en de NSC. Door het gedeeltelijke verlies van zijn traditionele achterban  is het CDA in drie delen uiteen gevallen. 


Een groot deel van de boeren zijn terecht gekomen bij de BBB van Caroline van der Plas. Tot nu toe een vrij stabiele partij met een Tweede Kamerfractie van 7 zetels. In de laatste peiling van 18 mei krijgt de BBB er een zetel bij. De cijfers zijn een weerspiegeling van het stabiele gedrag van van der Plas tijdens de coalitie onderhandelingen. Ze staat op een duidelijke manier voor haar keuzes. 


Dat keuzes van Pieter Omtzigt, de leider van een ander deel van de traditionele achterban van het CDA, vallen niet altijd goed. Hij vertoont grillig gedrag, te weinig stabiel en voor veel kiezers niet altijd te begrijpen. Hij kiest met een zekere mate van tegenzin voor Wilders en dat laat hij blijken. 


Een deel van zijn kiezers ziet Wilders  niet zitten en keert terug naar het CDA van Bontenbal. Sinds de verkiezingen vorig jaar november heeft hij volgens de peilingen maar liefst 5 zetels gewonnen dankzij deze spijtoptanten. Veel oud-CDA kiezers hebben een hoog anti-Wildersgevoel.


Wilders handhaaft zich ook in de laatste peiling nog steeds als de grote winnaar. Hij stond de voorlaatste peiling op 49 zetels en komt nu op 45 zetels, nog altijd 8 meer dan met de verkiezingen in november. Wilders heeft blijkbaar een goede neus voor wat kiezers rechts van het midden willen.


Dat kan niet van de VVD gezegd worden. Die blijft op verlies staan tegenover de verkiezingen in november. De dalende trend wordt in de laatste peiling bevestigd met 6 zetels verlies. Blijkbaar weet Yesilgöz met haar partij niet goed te schipperen tussen de pro- en de anti-Wildersvleugel in de partij. 


Een vleugel die ijverige in stand wordt gehouden door VVD prominenten als Nijpels, Weisglas en van den Burg om er een paar te noemen. Deze linkse VVD’ers zien met lede ogen de totstandkoming van de rechtse coalitie met Wilders aan. Het ziet er naar uit dat ondanks hun verzet Wilders een groot aantal voormalige VVD kiezers in zijn greep heeft. Althans voorlopig toch.


Met links schiet het niet op. De combinatie Groen Links/PvdA is stilstaand water geworden. Ze blijft staan op 25 zetels, het aantal dat gehaald werd tijdens de verkiezingen in november.


Niet onlogisch want er gaat weinig inspiratie uit van de partij en zijn leiders. Ze lijkt op de SP met steeds terugkerende mantra's over armoede en bedrijfsleven terwijl klimaat geen belangrijk thema is voor de kiezers. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten