woensdag 22 mei 2024

BRIEF AAN GERARD 8

Eigenwijs, tegendraads met een scherpe pen dat was Karel van het Reve (1921 tot 1999), de geleerde broer van Gerard Reve. Broer Gerard (1923-2006) was precies zo. Beiden waren op hun manier "geleerd". Broer Karel behaalde een dokterstitel en was professor. Gerard is een groot schrijver geworden zonder dokterstitel. Beiden rekenden af met het communistische nest waarin ze waren opgegroeid. 
 

Beste Gerard,


Hoe zat dat nu eigenlijk met je geleerde broer Karel? Konden jullie elkaar niet velen of was het maar een spel tussen twee heren tevens broeders in de letteren die elk op hun eigen manier afrekenden met het van huis uit meegekregen communisme? 


Het verschil tussen de manier waarop jullie dat deden kon niet groter zijn. Jij ontmaskert het communisme door Rooms te worden. Je leerde ons dat het Roomse geloof een beter handvat is om de complexiteit van leven en mens-zijn te begrijpen en te omvatten dan het materialisme van Marx. 


Je broer Karel, ook uitmuntend schrijver, pakte het anders aan. Hij onderzoekt het reëel bestaand communisme in Rusland en elders en legt de hypocrisie en tegenspraak bloot. Hij houdt het Marxisme tegen het licht van de werkelijkheid waartegen het uiteindelijk niet bestand bleek te zijn.


Het reële communisme in Rusland kon niet tippen aan wat het katholicisme, het protestantisme en het humanisme in de loop der eeuwen Europa hebben gebracht. Je kunt je zelfs afvragen of Rusland ooit zover zal komen. 


De Russische revolutie bracht onbeschaamde onderdrukking en uitbuiting van de werkende klasse en zette Rusland meteen op achterstand bij Europa. Putjinski met zijn oorlog in Oekraïne en de georganiseerde binnenlandse onderdrukking volgt nog steeds hetzelfde pad. Arme Russen!


Je kunt je afvragen wie van jullie het meest heeft bijgedragen aan de ondergang van het communisme. Je broer Karel die dissidenten steunde, toen nog door veel progressieve mensen gezien als malle Pietjes, niet opgewassen tegen de macht van de Partij. 


Dat het communisme toch viel kwam niet zozeer door hen als wel door de verrotting van binnenuit. Partijleider Gorbatsjov had dat door en werd de eerste en enige fatsoenlijke leider die Rusland sinds de Russische revolutie van 1917. Een profeet die zoals het hoort in eigen land niet op waarde is geschat.


Jullie bijdrage aan de historische ondergang van het communisme is moeilijker in te schatten. Niet voor mij. Jullie geschriften hebben me aardig geholpen om me te bevrijden van Marxistische onzin. 


Daar hebben jullie niks meer aan maar toch bedankt. 


Met groeten uit het ondermaanse,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten