Het Maunderminimum is de naam die aan een periode (1645 tot 1715) wordt gegeven waarin buitengewoon weinig zonnevlekken te zien waren. De periode is vernoemd naar de astronomen Edward en Annie Maunder, die de ontdekking deden toen zij verslagen uit die tijd bestudeerden. In een periode van 30 jaar werden bijvoorbeeld maar 50 zonnevlekken waargenomen, terwijl dat normaal tussen de 40.000 en 50.000 zijn. Wetenschappers hebben een sterk vermoeden dat het klimaat op Aarde beïnvloed wordt door het aantal zonnevlekken. Het Maunderminimum dat optrad tussen 1645 en 1715 viel op een van de dieptepunten van de zogenaamde "Kleine IJstijd", zo genoemd omdat in deze periode zeer veel koude winters gerapporteerd werden. De zonnevlekkencyclus is onder andere terug te zien in de jaartallen dat de Elfstedentocht verreden is. |
Astrofysicus professor Valentina Zharkova waarschuwt voor de komst van een kleine ijstijd. Nee, dit is geen misleidend bericht van een Russische trol om verwarring te zaaien in Europa. Zharkova is geboren in Oekraïne. Ze studeerde af in wiskunde aan de Universiteit van Kiev en promoveerde aan het Main Astronomical Observatory. Sinds 1992 heeft ze onderzoek gedaan aan verschillende Britse universiteiten. Sinds 2013 is zij hoogleraar wiskunde aan de Northumbria University. Haar onderzoek richt zich op de zon.
De zon speelt volgens haar een grotere rol in de klimaatverandering dan CO2. Ze verwacht voor de komende dertig jaar een koudere periode, in wezen een kleine ijstijd, omdat de activiteit van de zon verzwakt. Ze ontkent de klimaatverandering niet maar verschilt op grond van haar waarnemingen van mening over de oorzaken en de aard van de verandering.
Zij verwacht als gevolg van de veranderde zonactiviteit de temperatuur op aarde met 1 graad gemiddeld zal dalen in plaats van stijgen zoals algemeen wordt beweerd. Minder zonnestraling betekent minder warmte. Volgens Zharkova vindt zo’n verandering elke 350-400 jaar plaats, Denk maar aan het zogeheten Maunder minimum (1645-1715) toen het weer in Europa veel kouder werd. In die periode bevroren rivieren en kanalen dicht.
Over CO2 zegt ze dat de stijging van het CO2 niveau in de atmosfeer een goede zaak is. “We hoeven CO2 niet te verwijderen omdat we er eigenlijk meer van nodig zouden hebben. Het is voedsel voor planten om zuurstof voor ons te produceren. De mensen die zeggen dat CO2 slecht is, zijn duidelijk niet zo goed opgeleid aan de universiteit of waar ze ook hebben gestudeerd. Alleen ongeschoolde mensen kunnen zulke absurde praatjes verzinnen dat CO2 uit de lucht moet worden gehaald”
Ze maakt zich ernstig zorgen over de toekomstige energie voorziening. Door de afnemende zonneactiviteit die sinds 2020 waarneembaar is begonnen, zullen de zonnepanelen minder energie produceren. Kouder weer zal ook de windenergie onder druk zetten als gevolg van windturbines die bevriezen en afslaan.
Een andere zorg is de voedselproductie die onder druk komt te staan naarmate het kouder wordt en de oogsten minder opbrengen. “Dit betekent dat er in Zuid-Europa of zelfs in Afrika betere omstandigheden voor de voedselproductie zullen moeten worden gezocht. In het noorden is meer energie nodig om voedsel te produceren, huizen te verwarmen en voor alle andere activiteiten.”
De koude periode is slechts een onderbreking van een langjarige cyclus van opwarming doordat de zon als gevolg van de aantrekkingskracht tussen de planeten de zon dichter bij de aarde zal komen te staan. Volgens Zharkova duurt deze zonnecyclus 2.100-2.300 jaar en staat deze bekend als Hallstatt’s cyclus van veranderingen in de zonnestraling, gemeten in het Holoceen door veel onderzoekers op basis van de overvloed aan isotoop C14 in de terrestrische biomassa.
De huidige cyclus zal rond het jaar 2600 eindigen, en hoewel er in deze periode opnieuw een lage periode van zonneactiviteit (2375-2415), zal zijn, waarin het weer kouder zal zijn, zal er in de loop van de tijd een gestage opwarming plaatsvinden. Op basis van haar berekeningen schat Zharkova een temperatuurstijging van 3,5ºC in 2600.
Lees het hele artikel HIER
Geen opmerkingen:
Een reactie posten