maandag 23 oktober 2023

OORLOGSBULLETIN 74. DE EEUWIGE OORLOG VAN PUTJINSKI. DEEL I

 


Dit artikel is verschenen op de website van CNN op 3 oktober 2023. De gerenommeerde Rusland kenner en schrijver van diverse boeken over Rusland meent dat Putjinski op een "eeuwige oorlog" aanstuurt. Een mogelijkheid waar wij in het Westen rekening mee moeten houden. Ik heb het artikel hier en daar bewerkt zonder de essentie aan te tasten.

Als westerlingen erover praten dat het conflict in Oekraïne een ‘eeuwige oorlog’ wordt, bedoelen ze dat vaak als iets slechts. Voor de Russische president Vladimir Poetin is het echter waarschijnlijk een doel. Vorige week maakte Poetin de datum 30 september tot een officiële feestdag; de onelegant genaamde Dag van de Hereniging van de Nieuwe Regio’s met de Russische Federatie.

De eerste verjaardag van de annexatie van de Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja bood Poetin de kans om terug te keren naar een van zijn huidige obsessies: dat hij strijdt “voor het moederland, voor onze soevereiniteit, spirituele waarden, eenheid en overwinning.”

Dit is in zijn ogen niet zozeer een strijd met Oekraïne als wel een mondiale strijd met het Westen, waarin Oekraïne slechts één slagveld is, ook al is het een bijzonder bloedig slagveld. In zijn toespraak tijdens de Victory Day-parade van 2023, doorgaans een langdurige en bombastische litanie van successen, was Poetin somber en grimmig en verklaarde hij dat ‘een echte oorlog is ontketend tegen ons vaderland’.

Hij riep het schrikbeeld van de Grote Patriottische Oorlog op – zo noemen de Russen de Tweede Wereldoorlog – en waarschuwde dat “de beschaving opnieuw op een beslissend keerpunt staat” omdat “westerse globalistische elites” vastbesloten zijn Rusland te “vernietigen en te decimeren”.

Dit zou kunnen worden opgevat als een excuus voor de relatieve mislukking van zijn zogenaamde ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne, die bedoeld was om met een blitzkrieg een marionettenregime in Kiev te installeren en niet zoals nu het geval is te ontaarden in een bloedige, grootschalige oorlog waarbij de bloem van het Russische leger wordt vernietigd. 

Als Poetin spreekt van de ‘beslissende strijd om het lot van ons moederland’, zoals dit jaar deed tijdens de parade op Overwinningsdag, lijkt hij ook vanuit zijn hart te spreken – en over het nieuwe geloof van zijn regime. 

Hij bood geen duidelijke visie op de toekomst, noch zelfs maar enige echte hoop, alleen de boodschap dat de natie verwikkeld was in een existentiële strijd met een vijandig Westen zonder een echt einde. Dit klinkt als een somber vooruitzicht, maar vanuit het perspectief van Poetin heeft de oorlog voordelen.

Hoe dan ook, menselijkerwijs gesproken is de oorlog een catastrofe voor Rusland. Bronnen van de Amerikaanse regering suggereren dat Rusland mogelijk 120.000 doden en 170.000 tot 180.000 gewonden heeft.

Het zal jaren duren voordat de economische littekens zijn genezen, zelfs als er vrede is bereikt en de sancties zijn opgeheven. En de afgeleide effecten zoals verwaarloosde openbare diensten zullen, zelfs zonder de last van grote aantallen fysiek en psychologisch beschadigde veteranen, voor de volgende generatie voelbaar zijn. 

morgen deel 2
 

11 opmerkingen: