dinsdag 24 oktober 2023

OORLOGSBULLETIN 75. DE EEUWIGE OORLOG VAN PUTJINSKI. DEEL II

 


 Dit is deel II van een artikel dat is verschenen op de website van CNN op 3 oktober 2023. De gerenommeerde Rusland kenner en schrijver van diverse boeken over Rusland meent dat Putjinski op een "eeuwige oorlog" aanstuurt. Een mogelijkheid waar wij in het Westen rekening mee moeten houden. Ik heb het artikel hier en daar bewerkt zonder de essentie aan te tasten.

De oorlog biedt ook kansen aan Poetin. Als de eeuwige oorlog het organiserende principe wordt van het ‘late Poetinisme’, rechtvaardigt dit – en eist het zelfs – de steeds sterker wordende greep van de repressie die Poetin nodig heeft om zijn controle over de natie te behouden.

Zelfs de mildste afwijkende meningen worden beschouwd als verraad. De enorme verschuiving van middelen naar de defensiesector wordt een noodzaak. In de jongste begroting wordt een stijging van de oorlogsuitgaven met bijna 70% voorzien, een niveau van ongeveer driemaal de gezamenlijke uitgaven voor gezondheidszorg, onderwijs en milieubescherming.

Op het slagveld kan Poetin hierdoor volhouden dat hij wint door niet te verliezen. Het Oekraïense tegenoffensief heeft de eerste Russische verdedigingslinie in de zuidelijke regio Zaporizja doorbroken en heeft in de tweede al enkele lokale doorbraken bereikt.

De hoop van Kiev is dat als het de Russische strijdkrachten niet in tweeën kan snijden, het in ieder geval ver genoeg zal komen om de weg- en spoorwegverbindingen die de Krim met het Russische vasteland verbinden, te kunnen beschieten.

Nu de winter in aantocht is, is het afwachten of dit mogelijk zal zijn. Als dat niet het geval is, zal Moskou ademruimte hebben om meer verdedigingswerken op te bouwen, meer troepen op de been te brengen en te hopen dat de westerse wil om de strijd van Oekraïne in deze oorlog te blijven financieren, zal afnemen.

We kunnen niet weten of Poetin werkelijk gelooft dat Rusland een of andere overwinning uit zijn Oekraïense debacle kan halen, of eenvoudigweg denkt dat hij geen ander alternatief heeft dan te hopen dat hij zijn vijanden kan overleven.

Vanuit zijn gezichtspunt heeft het spreken over een ‘eeuwige oorlog’ echter nog één laatste voordeel: het is demoraliserend voor zijn vijanden. Het is tenslotte één ding om je een Oekraïense militaire overwinning voor te stellen dankzij de vastberadenheid van zijn soldaten en de superioriteit van door het Westen geleverd materieel en een ander ding het vooruitzicht van een eeuwige oorlog.

En dan nog. Wat is een overwinning van Oekraïne? Zelfs als elke Russische soldaat uit Oekraïne wordt verdreven dan verschuift de frontlinie eenvoudigweg naar de grens tussen beide landen.

Rusland zal nog steeds in staat zijn zijn strijdkrachten weer op te bouwen, drones en raketten op Oekraïense steden te lanceren en te doen wat het kan om de wederopbouw te belemmeren.

Ondertussen, maakte Poetins aanpak van de muiterij in juli door Wagner-chef Jevgeni Prigozjin en zijn huursoldaten velen binnen de elite onzeker over Putin’s controle over het systeem.

Tegelijkertijd was Prigozjin's daaropvolgende vroegtijdige en verdachte dood een scherpe waarschuwing voor iedereen die erover denkt hem uit te dagen.

Sancties hebben een reëel effect op de Russische defensieproductie, maar kunnen de escalatie ervan niet voorkomen, en de economie staat ook niet op instorten.

Het grote aantal slachtoffers - doden en gewonden - lijkt de Russen er niet van te weerhouden vrijwillig te gaan vechten, zodat de Generale Staf zegt dat zij geen nieuwe mobilisatie van reservisten plant.

Geen enkele oorlog duurt eeuwig, maar vrede ligt nog ver achter de horizon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten