donderdag 28 september 2023

5. VOER VOOR POLITICOLOGEN. MAG HET EEN MILJARDJE MEER ZIJN?

 

CDA leider Henri Bontenbal en VVD fractieleider Sophie Hermans doen de kruideniers alle eer aan.

Het theater van de algemene beschouwingen begint met Wilders. Hij mag als eerste zeggen wat hij vindt van de Troonrede. Ik kan maar moeilijk naar hem luisteren en kijken, maar toch. Hij is de meest bedreigde man in Nederland met ook nog eens meer dan een miljoen kiezers. Die kun je niet zo maar negeren.

Hij blijkt niet lankmoediger of milder te zijn geworden over islam en asielzoekers. Ik snap dat. Je zou maar steeds met de dood bedreigd worden door streng gelovige moslims.  Maar toch. Het blijft discriminatie van een minderheid.

Een minderheid die en dat wordt zwaar onderschat in Nederland, in de nabije toekomst voor problemen kan zorgen, zoals elke minderheid. 

Minderheden willen zich op een gegeven moment nu eenmaal politiek en sociaal manifesteren. Bovendien komen minderheden altijd in de knoop te zitten met hun culturele en religieuze identiteit en dat gaat botsen. Wie denkt dat zulks in Nederland wel mee zal vallen, heeft geen besef van geschiedenis.

De ernstige D66er Paternotte wast Wilders flink de oren over Oekraïne. Die wil geen F16 leveren aan Oekraïne omdat hij niet een oorlog ingerommeld wil worden. Een gelegenheidsargument om zijn russofiele neigingen te verbergen en angst voor de oorlog te verspreiden. Zijn geopolitieke kijk wordt vertroebeld door zijn nationalisme.

De montere VVD fractieleider Sophie Hermans wordt pittig aan de tand gevoeld door de nog immer ernstig kijkende D66 fractieleider Paternotte. Hij wil weten wat zij er van vindt dat haar VVD leidster Danil Yesilgöz de deur op een kier heeft gezet voor de PVV?

 Onnodig gekissebis waar de kiezer niks aan heeft. Paternotte lijkt hier wel een replica van Pechtold. Die was ook altijd bezig over en met Wilders. Maar ja, hij moet wat. Zijn partij staat in de peilingen op zwaar verlies.

Good old Lilian Marijnissen herhaalt haar mantra van geld weghalen bij bedrijven met hun grote winsten dan wel bij de rijken, naar keuze van de kijker. Was het maar zo simpel. Het levert haar minder in plaats van meer stemmen op.

De in de peilingen hoog gestegen Pieter Omtzigt vindt dan weer dat Rutte met zijn gevallen regering een kamerbreed aangenomen motie over migratie moet uitvoeren. Rutte is kort. Dat gaat niet lukken. 

Het hele migratiebeleid ligt aan diggelen door de val van het kabinet en stukjes ervan kun je nu niet uitvoeren. De stukken vliegen in het rond in plaats van samen een beleid te vormen.

Caroline van der Plas dient een motie tot verhoging van het minimumloon in. De leden van de Tweede Kamer maken er een lachertje van want niet netjes onderbouwd. 

Wat denkt ze wel, dat hebben ze al lang zelf bedacht en nu komt zij met een motie. Zie je wel dat ze dom is. 

Waarschijnlijk spelen de verkiezingszenuwen hun parten want Caroline is nu nog enig fractielid maar straks na de verkiezingen kan ze zo maar met 15 of meer fractiegenoten terukeren in de kamer.
 

Kamerbreed zie je dat de Tweede Kamer plotseling zelf aan het werk gaat met herverdelen want met herverdelen kom je in de kiezersgunst. Denken ze. 

Ze gedragen zich als kruideniers die aan het uitdelen slaanin hun volle winkel. Denken ze. Hier wordt een onsje meer gehaald, daar een pondje minder totdat er vier miljard uitrolt.

Neerlands democratie op z’n best vinden Klaver en Rutte. Ik ben helemaal niet blij met zo een Tweede Kamer. Ze denken dat ze met geld de samenleving kunnen maken. Hoe dom kun je zijn?
 

1 opmerking: