Global Monitoring Laboratory |
“De uitstoot van broeikasgassen blijft dalen in 2023, ondanks fors lagere energieprijzen. In het tweede kwartaal namen de emissies van CO₂ en andere broeikasgassen af met 5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)”. (FD van 13 september)
Terwijl
Nederland minder broeikasgassen (CO2) uitstoot, neemt de hoeveelheid
broeikasgas wereldwijd toe. De inspanningen van Nederland hebben geen
effect op de wereldwijde uitstoot net zo min als de maatregelen
van andere Europese landen.
Wereldwijd stijgt de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer nog steeds. Die is volgens de metingen op Mauna Lao van het Global Monitoring Laboratory gestegen met meer dan 2,5 ppm (particle per million)van 417,15 ppm vorig jaar augustus naar 419,68 ppm dit jaar augustus.
De stijgende lijn van de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer wordt zelfs niet met een piepklein knikje onderbroken tijdens de wereldwijde COVID pandemie terwijl toen de wereld een stuk minder bedrijvig was. Aangezien die bedrijvigheid voornamelijk wordt aangedreven door fossiele energie, zou je denken dat er tijdens de pandemie beduidend minder broeikasgas zou zijn uitgestoten.
Nu dat niet het geval blijkt, doemt de vraag op wat dan precies het verband is tussen het verbranden van fossiele brandstoffen en de toename van het broeikasgas in de atmosfeer.
Wordt er in de wereld meer fossiel verbrand dan vroeger in plaats van minder?
Nemen de zeeën en de bossen minder CO2 op dan voorheen?
Of zijn er andere oorzaken van toename CO2 dan fossiele energie?
Vragen te over waar geen duidelijke antwoorden op zijn. Hoe dan ook, volgens de VN commissie IPCC moet voor 2025 de CO2 hoeveelheid gaan dalen. Later is te laat.
Misschien dat zitten op het asfalt van de A12 een oplossing brengt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten