donderdag 17 augustus 2023

OORLOGSBULLETIN 71. AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

 

De blik van Putjinski zegt genoeg. Trump op zijn beurt geeft luidruchtig te kennen dat hij ook zulke rode laarzen wil.

Kan Putjinski de oorlog in Oekraïne gaande houden tot juli volgend jaar of meer specifiek tot 15-18 juli 2024 de datum waarop de Republikeinse Conventie zijn president kandidaat zal kiezen? Er is grote kans dat Donald Trump die kandidaat zal zijn met vandaag meer dan 60% van de Republikeinse kiezers achter hem.

Of Trump op 4 november daadwerkelijk tot president zal worden gekozen, is dan natuurlijk nog afwachten. Niemand die kan voorspellen hoe de presidentsrace het komend jaar zal verlopen. De race is minder voorspelbaar dan ooit. Op de eerste plaats vanwege de ouderdom van de beide kandidaten. Biden is 80, Trump 77.

Een extra onzekere factor zijn de juridische processen die Trump aan zijn broek heeft hangen. Tot nu toe hebben die ondanks ernst van de zaken, zijn positie onder zijn Republikeinse achterban alleen nog maar versterkt maar het kan ook goed dat de stemming opeens omslaat. Niets zo wispelturig als het volk.

Maar alleen al de kandidaatstelling van Trump kan voor Putjinski een opsteker zijn om de oorlog vol te houden. Een verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden kan al gevolgen hebben voor de oorlogsinspanningen van Amerika.

Tot nu toe zijn de VS onder leiding van president Biden een trouwe en stabiele bondgenoot van Oekraïne. Laten we wel wezen zonder de steun van Amerika zou Oekraïne weinig kans hebben op de Russen te verslaan. Europa moet zich daar geen illusies over maken.

Maar die steun kost de Amerikaanse belastingbetaler veel geld. Trump zal niet nalaten dat in zijn verkiezingscampagne volop uit te buiten. Trump is bovendien niet geïnteresseerd in het lot van Europa, heeft geen enkel gevoel voor geschiedenis en voelt zich ongemakkelijk bij Europese politieke leiders. De NAVO is voor hem enkel een kostenfactor in dienst van Europeanen die hun eigen broek niet kunnen of willen ophouden.

Trump is een handelaar en verkoper zonder geschiedenis en achtergrond. Hij is bijna een karikatuur van de Amerikaanse zakenman die alleen maar bezig is met geld verdienen door deals te sluiten.

Hij is ook een geslaagde showman dankzij zijn onbegrensde narcisme en een feilloos gevoel voor het onderbuikgevoel van de mensen. Prudentie is hem onbekend net zoals bescheidenheid en terughoudendheid. Berekening is zijn kracht.

Putjisnki weet dit maar al te goed en is er dus alles aan gelegen om de oorlog te rekken tot aan de verkiezingen in de VS. Reken maar dat hij al nadenkt over hoe hij Trump een steun in de rug kan geven. Met Trump aan de macht heeft hij grote kans de oorlog alsnog in zijn voordeel te beslechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten