woensdag 16 augustus 2023

DE ALARMISTISCHE BLIK

 

Hoe onzekerder de kennis hoe meer er gespeculeerd wordt zoals blijkt uit de volgende passage. “Zo lijkt er een verband te bestaan tussen het uitsterven van onder andere mammoeten, gigantische bizons en prehistorische paarden en het voorkomen van natuurbranden. … Het betekent dat het uitsterven van mammoeten en andere grote grazers waarschijnlijk tot meer natuurbranden leidde. Deze ontstonden met name in graslanden. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de opeenhoping van droog gras, bladeren en hout, die door de teloorgang van grote herbivoren sneller vlam vatten. (Scientias) Conclusie: uiteindelijk heeft alles met alles te maken en dus weten we nog niks.

Langzaam maar zeker is het klimaat-alarmisme in ons hoofd, bloed en zelfs ons hart gaan zitten. Er gaat geen dag voorbij of er wordt alarm geslagen over de klimaatcrisis. We leven op de toppen van onze tenen. We worden opgejaagd om ons leven elke dag opnieuw te herzien.

De tijd dat je bij een bakje koffie een onschuldig weerpraatje kunt houden, is verdwenen. Zorgeloos douchen is voorbij net als zorgeloos bbq’n of de open haard stoken. Een dak zonder zonnepanelen is onverantwoord en een elektrische auto is een plicht.

Het is allemaal begonnen met de film “De ongemakkelijke waarheid” wereldwijd gepromoot door voormalig Vice President Al Gore. Een betere titel ware geweest “Het klimaat neemt wraak”, wraak op de wereld van de mensen.

Dankzij het VN klimaatpanel IPCC en de wereldcongressen is de onrust en het ongemak over de opwarming van de aarde niet meer uit ons dagelijks leven weg te slaan. Zo ook weer deze zomer. Zijn het niet de hittegolven met de spectaculaire bosbranden dan is het wel het noodweer dat onschuldige toeristen overvalt of het smeltende ijs bij de Zuidpool.

Dan lees ik dat zowel in Griekenland als Italië (Sicilië voornamelijk) de branden voor meer dan 50% niet "natuurlijk" zijn maar aangestoken.

Alarmerend is het bericht dat een cruciale oceaanstroom deze eeuw (ergens tussen 2025 en 2095) gaat stilvallen door klimaatverandering wat kan leiden tot extreme winters in West Europa. Let op het kan en de tijdspanne. Die omvat 3 generaties. De gevolgen zullen iedereen op de planeet raken zo wordt er nog dreigend aan toegevoegd.

Elk temperatuur record wordt geduid als een ramp voor de nabije toekomst, als veranderingen die onherstelbare schade aan mens en natuur aanrichten. De paniekfabriek draait op volle toeren.

Relativeren van de rampen zelfs vraagtekens zetten bij de alarmerende berichten worden als not-done beschouwd. Waag het niet om een zogeheten klimaat ontkenner te zijn. Dat is net zo erg als in vroeger eeuwen het ontkennen van het bestaan van God. Klimaat is dwingender dan een God.

Sommigen weten het hoofd koel te houden in de klimaathype zoals strandondernemers. Zij laten zich niet gek maken. Het wisselvallige weer hoort heel gewoon bij een Nederlandse zomer.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten