donderdag 20 juli 2023

VERKIEZINGEN 2023. DE NIEUWE LIJSTTREKKERS VOOR DE HAAGSE BANENCAROUSSEL

 

De eerzuchtige en ambitieuze Frans Timmermans wordt dan toch lijsttrekker van de linkse combinatie PvdA/GL. Maatje Diederik Samsom zal hem zeker bijstaan als oud PvdA partijleider. Wie weet zit er een ministerschap in als Frans premier wordt.

Dankzij de val van het kabinet Rutte kan het journaille volop speculeren over wat er gaat komen, wie welke rol krijgt en wie wint. Dus lezers maak je borst maar nat. Ik doe mee mee met mijn blog. Politiek is leuk om over te kletsen. Het is net als het weer, een menselijke vorm van chaos met een soms enige orde.

We weten al wie er allemaal geen lijsttrekker gaat worden maar wie dan wel hangt nog in de lucht. Klaver van Groen Links wordt het in ieder geval niet van de gecombineerde lijst Groen Links/PvdA en Attje Kuiken van de PvdA ook niet.

De gecombineerde lijst tilt de Linkse Wolk (benaming heb ik van de Telegraaf) volgens de peilingen uit boven het niveau van minipartijtjes. Als we peilingen De Hond mogen geloven en waarom niet, De Hond is een ervaren peiler, dan hebben we drie partijen die het grootste kunnen worden: VVD, BBB en GL/PvdA.

Geen van drieën hebben ze op het moment van schrijven een lijsttrekker. BBB aanvoerder Caroline zal waarschijnlijk wel lijstaanvoerder blijven maar of dat ook betekent dat ze premier zal worden is zeer twijfelachtig. Ze ziet zichzelf niet als zodanig. Maar wat niet is, kan komen.

De VVD zou met Dilan Yesilgöz, de huidige minister van justitie,  kunnen komen. Dat zou geen gekke zet zijn. Een stevige politica met uitgesproken visie en opvattingen, het tegendeel van de vertrekkende D66 Kaag en een migrant van Koerdische afkomst. Wie weet de eerste vrouwelijke premier?

Vlak voordat ik dit schrijf is de Linkse Combinatie eruit. Frans Timmermans de eerzuchtige gaat lijsttrekker worden. Hij schat blijkbaar in dat de Linkse Combinatie het grootste wordt en hij dus premier. En er is al een peiling waarin de Combinatie het grootste wordt (28 zetels). Of dat ook straks zo zal zijn, is natuurlijk afwachten.`

Al die verwachtingen kunnen zo maar in rook opgaan als het politieke wonder uit Enschede Pieter Omtzigt met een eigen partij meedoet met de verkiezingen. Hij zou volgens dezelfde peiling maar liefst 46 zetels halen. Dat gaat ten koste van alle partijen. Dat kan ook niet anders. Omtzicht spreekt een heel breed publiek aan. Het publiek dat vroeger door het CDA als middenpartij werd bediend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten