vrijdag 21 juli 2023

39. TERUG NAAR NIJMEGEN. CLAT NEDERLAND

 


Dan gebeurt er iets wonderlijks. De Latijns-Amerikaanse vereniging CLAT Nederland zoekt een vormingswerker die Spaans spreekt en kennis en interesse heeft in Latijns Amerika. Aan twee van de drie punten voldoe ik en vormingswerk is met enige fantasie, inlevingsvermogen en improvisatie te leren. Ik ben al een tijdje lid van de vereniging dus de interesse en belangstelling is er ook.

Ik overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken of het verstandig is om te solliciteren terwijl ik op de wachtlijst sta voor uitzending. Ik krijg te horen dat het nog wel even kan duren voor ik een nieuw aanbod krijg. Bovendien ik mag een aanbod drie keer afwijzen. Dat gezegd zijnde, besluit ik de baan te nemen voor anderhalf jaar zoals in de advertentie staat.

Ik schrijf mijn sollicitatiebrief op 5 januari 1972.


“Ik ben in juli 1971 afgestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen als politicoloog gespecialiseerd in Derde Wereld problemen, in het bijzonder Latijns Amerika. In verband met deze specialisatie heb ik een onderzoeksstage van 8 maanden gedaan in Colombia. Het resultaat van deze stage is verwerkt in mijn scriptie over structuur en cultuur van de Liberale en Conservatieve Partij van Colombia.

Spaans heb ik geleerd door het volgen van colleges en een talencursus aan de universiteit en een zomercursus Spaans in Spanje. Ik heb me de taal beter eigen kunnen maken tijdens mijn verblijf in Colombia. 

De gekozen bijvakken Economie van de Ontwikkelingslanden (professor Jansen) en niet - westerse sociologie (Buve, Niekerk en Constandse) bevestigen mijn vergaande belangstelling voor Derde Wereld en ontwikkelingshulp. In het cursusjaar 1969-1970 heb ik de NUFFIC leergangen gevolgd over ontwikkelingsproblemen.

Ik heb de werkgroep UNCTAD aan de Landbouw Hogeschool Wageningen begeleid en ben momenteel uurdocent ‘maatschappelijke en politieke oriëntatie’ op de educatieve academie “De Kopse Hof”.

Schrijfervaring heb ik opgedaan als copywriter bij Philips op de Technisch-Commerciële afdeling Radio, Grammofoon en TV in Eindhoven. Ik ben medeoprichter van het studententijdschrift ‘Paradogma’ waarin ik o. a. een artikel heb geschreven over Colombia. 

In de brief valt alles of bijna alles wat ik gedaan heb op zijn plaats voor deze baan. Ik ben benieuwd maar denk toch dat ik een goede kans maak. Weinig mensen zullen hun studie zo ingericht hebben. Maar je weet natuurlijk nooit hoe een bal rolt, de bal van het leven en werk.

De bal rolt de goeie kant op. Een maand later word ik aangenomen. Ik word zelfs gemaand om zo snel mogelijk te beginnen want “er is genoeg werk te doen.”
 

1 opmerking: