dinsdag 21 maart 2023

OORLOGSBULLETIN 62. STALINISTISCHE PROPAGANDAFOTO

 

Foto met kinderen uit het door Rusland bezette Oost Oekraïne omhelzen een Russische soldaat bijgenaamd "Yuri Gagarin" (de eerste man die een vlucht rond de aarde maakte) tijdens de door Putjinski opgezette patriottische viering van de invasie van Oekraïne. Het festival vond plaats op 22 februari, zo goed als een jaar na de invasie, in het grootste stadion van Moskou. Over de kinderen is veel te doen omdat volgens verschillende bronnen het hier gaat om weeskinderen die meegenomen zijn naar Rusland om zoals dat heet "gerussificeerd" te worden. Alles wijst erop dat tijdens het festival over de ruggen van oorlogswezen propaganda gemaakt wordt voor een oorlog die alleen maar leed en ellende heeft gebracht. Het meisje helemaal rechts is naar het schijnt herkend door een van haar vroegere buren tevens goede vrienden in Marioepol. Haar ouders zouden op de vlucht zijn doodgeschoten in hun auto waarna zij werd meegenomen door Russische soldaten. Dat was op 3 maart vorig jaar. Haar familie is sinds die tijd op zoek naar haar.


Dit is een postkaart uit 1936. De tekst op de kaart is "Dank u lieve Stalin voor onze gelukkige jeugd". De gelijkenis met de bovenstaande foto is niet toevallig. De staat als schenker van een gelukkig jeugd op deze kaart gepersonificeerd in dictator Stalin en hierboven in de held en soldaat "Yuri Gagarin" is sinds de Communistische Revolutie van 1917 ingeburgerd en mede dankzij Putjinski na de val van het Sovjet rijk niet uit het Russische collectieve geheugen verdwenen.
 

Dit verhaal kreeg dezer dagen een vervolg van het Internationaal Strafhof in den Haag. Het ontvoeren van kinderen uit bezet gebied wordt als een oorlogsmisdaad beschouwd. Vandaar dat het Strafhof Putjisnki en de leidster van het programma tot heropvoeding van kinderen uit Oekraïne nu op de internationale lijst van gezochte oorlogsmisdadigers staat. Of Putjinski cs ooit terecht zullen staan, valt te betwijfelen maar het is een goede poging om internationaal oorlogsrecht van de grond te laten komen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten