Niks is zo verontrustend geworden als het weer. Voor de klimaatcrisis haalde je je schouders op als het regende, te warm was of het onverwacht sneeuwde. Nu wordt elke statistisch ongebruikelijke temperatuur of afwijkend weertype van wat normaal heet te zijn, ingeschaald als bewijs dat we op weg zijn naar een levensgevaarlijke opwarming.
Zo ging het dus ook met de onverwachte zachte winterdagen in de maand december. We werden overspoeld door het-zie-je-wel-het-gaat-fout-met-het-klimaat berichten.
Helaas doet het KNMI daar aan mee. In plaats van de data in een minder alarmerend perspectief te plaatsen, jagen zij de onrust aan. Het klimaat is van een onvermijdelijke metgezel een vijand geworden waar we tegen moeten strijden. Dat hebben we zelf gedaan met onze CO2 uitstoot heet het en daarom moet het gas uitgebannen worden door elektrisch te gaan rijden, zonnepanelen op het dak te leggen en een hele mikmak aan andere maatregelen die groen is gaan heten.
Maar waren die zachte winterdagen in december nu echt zo uitzonderlijk? Dat het allemaal wel meevalt, lees ik in de blog ‘Klimaatgek’.
In de grafiek hier boven staat de zwarte lijn voor wat als normaal wordt beschouwd in de betreffende periode.
“Heel fraai is de temperatuursprong halverwege december te zien. Op 31 december lag de temperatuur 10,4 graden boven normaal, een opvallende hoge temperatuur dus. Maar laten we door al die opwarmingsverhalen het ijspretweer van de eerste paar weken van december niet vergeten, met in De Bilt op 13 en 17 december zelfs twee ijsdagen (max. temperatuur onder 0 °C). Op 13 december lag de Tg (gemiddelde temperatuur) zelfs 8,5 graden onder normaal. Overigens gebeurt het niet vaak dat de dagtemperatuur gelijk is aan normaal, in december j.l. was dat op slechts 1 dag het geval. Dus zo normaal is ‘normaal’ niet.” (Zie klimaatgek, fabels en feiten over het klimaat)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten