In sommige opzichten is of misschien wel was Oekraïne een broederland van Rusland. Ze delen ze de Sovjet erfenis van wat in de volksmond “de oligarchen” zijn gaan heten. Dat zijn buitenissig rijke personen, net zo rijk of zelfs rijker dan sommige westerse financiële tycoons.
Maar het is niet hun rijkdom die hun onderscheidt van hun westerse soortgenoten maar hun onverbloemde inzet van hun rijkdom in de politiek ter bescherming of als het even kan uitbreiding van hun rijkdom. Zij corrumperen de politiek van hoog tot laag, van lokaal tot nationaal.
In Rusland heeft Putjinski in de loop van langjarige bewind de oligarchen onderworpen aan zijn politieke macht. De oligarch die het waagt om zijn rijkdom te gebruiken tegen Putjinski krijgt de volle laag. Zijn bedrijf wordt op grond van valse beschuldigingen langs gerechtelijke weg genadeloos ontmanteld.
Een van de scherpste voorbeelden van deze gang van zaken is de voormalige oliemagnaat Michael Chodorkovski.
“Michail Borisovitsj Chodorkovski (Moskou, 26 juni 1963) is een Russische ondernemer die tot de Russische oligarchen wordt gerekend en hij was een van de "zeven bankiers". In 2004 was hij volgens het tijdschrift Forbes de rijkste man van Rusland en de op 16 na rijkste man van de wereld, hoewel veel van de rijkdom verloren is gegaan bij de gebeurtenissen sindsdien. Hij was CEO van oliemaatschappij Yukos. Van mei 2005 tot december 2013 zat hij in Rusland een gevangenisstraf uit wegens belastingontduiking en fraude.” (gelijknamige Wikipedia pagina)
Andere Russische oligarchen en hoog geplaatste personen die kritiek hadden op Putjinski vonden de dood bij een geheimzinnige val uit een raam of wat ook kan een boot. Het is een ware plaag geworden met bijna twintig doden tot gevolg.
In Oekraïne was de ontmanteling van hun politieke macht vlak voor de oorlog begonnen door aanname van een wet die oligarchen verbiedt zich langer in te laten met politiek. Het is hun voortaan verboden om een politieke partij op te richten of te financieren.
De oorlog damt nu ook hun financiële macht in. Vele van hun bezittingen zijn in de oorlog verloren gegaan, letterlijk in rook opgegaan. Hun macht is drastisch afgenomen en in plaats van zich met politiek te bemoeien moeten ze zich nu concentreren op hun overleving.
Het is nu zaak van de regering, wetgevers en democratische instellingen in Oekraïne dat er geen nieuwe oligarchen meer opstaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten