woensdag 18 januari 2023

88. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. EINDE VETTE JAREN?

 

Fotografie: Bern en Hella Becher


Hoe krijg je de investeerders af van hun oude -fossiele - verdienmodel zodat ze hen geld massaal gaan inzetten op het nieuwe verdienmodel? Je kunt als overheid het oude verbieden en het nieuwe aanmoedigen. Het eerste door het via belastingheffing duur te maken, het tweede door subsidies te geven.

Die strijd is al aan de gang. President Biden heeft tot ontsteltenis van EU Commissievoorzitter von Leyen met ‘The Inflation Reduction Act’ van maar liefst 430 miljard dollar, Europa dik aan subsidies overboden.  Nu moet Brussel ook met een dikke portemonnee over de brug komen. Kan Brussel dat, per slot van rekening is de EU geen federaal Amerika, en zo ja wie gaat dat betalen?

Ondertussen heeft de EU al wel een flinke CO2 stok klaar om bedrijven te dwingen van hun oude verdienmodel af te stappen. Die gaan voor CO2 betalen, de door klimatologen tot boosdoener voor opwarming van de aarde aangewezen. Angst voor klimaatrampen en een hoge prijs op CO2 uitstoot moet de industrie opjagen om groen te gaan produceren.

Zo wordt de “oude economie” voortvarend stil gezet voordat de nieuwe klaar is. De oude economie van gas, olie en steenkool is echter nog lang niet weg zo weten we nu uit ervaring. Putjinski’s oorlog in Oekraïne heeft ons de ogen geopend. Een ding is af willen van de fossiele energie, een ander ding is of dat kan zonder welvaartsverlies.

De Europese regeringen moeten massaal bijspringen om hun burgers niet in de kou te laten zitten tijdens de winter. Je kunt dan wel vertrouwen hebben dat het allemaal goed zal komen dankzij slimme ingenieurs met nieuwe technologieën maar zo werkt het niet. Nieuwe technologie is niet op afroep beschikbaar, zie de zelfrijdende auto.

Voorlopig zijn de oude fossielen nodig om de wereld draaiend te houden. Maar daarin is te weinig geïnvesteerd. Gas en oliewinning kosten tijd en dus komen we volgens mijnheer Jeffrey, analist van Goldman Sachs, terecht in een cyclus van tekorten aan grondstoffen en dus hoge prijzen (interview in FD). We mogen onze borst nat maken. De vette jaren van goedkope grondstoffen en altijd maar lagere productiekosten dankzij China, zijn voorbij. 

  
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten