De rivierprik is een palingachtige vis met in de plaats van een bek een zuigmond waarmee hij vissen leeg zuigt. Hij is ondanks de vervuiling altijd aanwezig geweest in de Nederlandse wateren. Door de afname van die vervuiling is hij nu ook goed te zien, zo laat onderwaterfilmer Arthur de Bruin in zijn bekroonde documentaire zien. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was dat onmogelijk vanwege de vervuiling van het water.
Dit is een klimaatrubriek maar toch wil ik het over water hebben. Dat komt omdat milieugroepen en kranten die alarmerend schrijven over het klimaat dat ook doen over andere milieuzaken: er is een watercrisis, er is een vogelcrisis, er is een waddencrisis enz. Er wordt van alles uit de kast gehaald om bij de niets vermoedende burger een crisis aan te kondigen.
Zo ook laatst op Facebook waar Natuurmonumenten opriep tot het tekenen van een petitie tegen de watercrisis. Nu heb ik intussen geleerd dat wanneer je weer zo een crisis oproep krijg eerst feiten moet controleren. Ik vond op internet een actueel rapport (2020) van het Planbureau van de Leefomgeving getiteld ‘Nationale analyse waterkwaliteit’.
Daaruit bleek dat de toestand van het Nederlandse water zo slecht niet is, integendeel zelfs dat die verbeterd is in de afgelopen tientallen jaren. Ik heb dat Natuurmonumenten gemeld.
Ook Simon Roozendaal in EW komt aan de hand van het genoemde rapport en andere gegevens tot de conclusie dat de waterkwaliteit best goed is maar natuurlijk altijd nog beter kan, wat overigens ook geldt voor de luchtkwaliteit.
Ook hij vraagt zich af “waarom dan toch blèrt zowel Natuurmonumenten, D66-kamerlid De Groot als de NRC over een ‘watercrisis’? Een malicieuse verklaring is dat wanneer onderzoekers roepen dat er op hun domein een ‘crisis’ dreigt, ze meer onderzoeksgeld krijgen. Een andere mogelijkheid is dat de normen (omdat we steeds beter kunnen meten) voortdurend strenger worden. Aan die voorschriften wordt niet altijd voldaan en lijkt de vervuiling nog steeds aanzienlijk. Maar dat is dus schijn.” (Simon Roozendaal, “Zo schoon en helder zijn onze wateren dus nu” , blz. 75 in EW van 3 december 2022)
(wordt vervolgd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten