donderdag 29 september 2022

OORLOGSBULLETIN 36. EXIT GROOTMACHT RUSLAND?

 

Bovenstaande door mij bijgewerkte kaart laat de geopolitieke toestand van vandaag zien. In de Sovjettijd (van 1945 t/m 1991) bestond de NAVO uit de donkerblauw gekleurde landen. Na de val van de Sovjet Unie kwamen daar de lichtblauw gekleurde landen bij. Sinds de oorlog komen daar de gestreepte landen Finland en Zweden bij. Oekraïne behoort de facto bij de NAVo sinds de oorlog. In feite voert Rusland tegen een de facto NAVO land.

Is Oekraïne in de oorlog tegen Rusland aan de winnende hand? Niemand die het durft te zeggen. Oorlogen zijn erg ongewis, veel propaganda, sowieso veel verwarring en Rusland is en blijft een moeilijk toegankelijk land.

In een blitz offensief heeft Oekraïne sinds eind augustus ongeveer twee Nederlandse provincies terugveroverd. Niettemin hebben de Russen nog altijd een-vijfde van Oekraïne in handen waaronder de Krim met een voor de Russen historisch belangrijke marine haven. Het is een belangrijke Russische toegang tot de Zwarte Zee.

Als we naar de kaart van Oekraïne kijken dan zien we dat de grote steden niet meer direct bedreigd worden door een mogelijke Russische verovering.

Zelfs Odessa wordt minder bedreigd dan voorheen mede dankzij het zuidelijk offensief van het Oekraïnse leger. Oekraïne zal dus waarschijnlijk een belangrijke toegang tot de Zwarte Zee behouden. In het noord-oosten ligt Charkov in bevrijd gebied, de hoofdstad Kiev is vrij en Lviv is onbedreigd.

De vernietigingskracht van het Russische leger met zijn raketten blijft veel schade aanrichten verspreid over heel Oekraïne. Wat Rusland daarmee wil bereiken behalve treiteren en kapot maken als een klein verwend kind, is niet duidelijk. Het lijken eerder tekenen van onmacht dan van kracht.

Het is net zoiets als de voortdurende primitieve raketten die Hitler Duitsland op Londen afstuurde. Niet bij machte om Engeland te veroveren stuurde hij vernietiging en dood. Puur terrorisme.

Stel dat er in de huidige situatie een wapenstilstand zou worden getekend dan zou Oekraïne nog altijd een indrukwekkend grote staat zijn aan de Oostflank van Europa met toegang tot de Zwarte Zee: Twee keer zo groot als Duitsland en net zo groot als Frankrijk of Spanje.

Dankzij de oorlog is Oekraïne de facto een NAVO staat in wording. Met Finland en Zweden als kandidaat NAVO leden heeft Putinski een nog machtigere NAVO bondgenootschap geschapen dan het voor de oorlog al was.

Dat is ronduit strategisch verlies. Het ziet er naar uit dat Rusland geopolitiek ernstig verzwakt zal worden aan zijn west flank met ook nog eens een ernstig beschadigd leger, een stagnerende economie en technologie en naar verwachting toenemende onvrede als gevolg van de "gedeeltelijke mobilisatie" die militair ook nog eens weinig voorstelt.

Putjinski is de oorlog begonnen om zijn land ter herstellen als grootmacht die het tijdens de Koude Oorlog was. Maar laten we eerlijk zijn. Het was meer de pretentie om een grootmacht te zijn dan werkelijkjheid. Het Sovjet rijk is ingestort omdat het dat niet kon zijn, economisch, politiek en technologisch niet. Putjinski heeft het tij niet kunnen keren.

Rusland zal de komende decennia zich op de schaal van grootmachten tevreden moeten stellen met een B-status, minder dan de A-status van de VS en China, ietsje meer wellicht dan de C-status van India en Brazilië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten