donderdag 1 september 2022

OORLOGSBULLETIN 32. DERDE WERELD LAND RUSLAND

 

The photos were captured in several villages of Kich-Gorodetsky district of Vologda oblast by Olya Ivanova

De Britse Ruslandkenner Jade McGlynn in EW heeft gelijk. Wat door ons in het Westen wordt gezien als een Russische aanvalsoorlog, wordt door Putinski en de zijnen als een verdedigingsoorlog gezien. (EW nummer 32, 13 augustus 2022) Die defensieve houding zou voortkomen uit de onzekerheid onder de etnische Russen over de houdbaarheid van hun land. Dat heeft te maken met het feit dat Rusland binnen zijn grenzen, een immens grondgebied zonder natuurlijke grenzen, zoveel verschillende volkeren herbergt. Ze zijn er nooit zeker van of die volkeren wel binnen de grenzen van Rusland willen blijven.

Maar Rusland is niet het enige land dat zoveel verschillende volkeren in zich herbergt. Dat doen de Verenigde Staten en Spanje ook. Nog niet zo lang geleden was het oorlog tussen Baskische opstandelingen en de regering in Madrid. Een grote minderheid van de Catalanen wil zelfs een onafhankelijke Catalaanse republiek. Toch voeren ze geen oorlog tegen hun buurland uit onzekerheid. Er zijn blijkbaar andere manieren om met minderheidsvolkeren in je land om te gaan dan oorlog voeren met je buurland.

Het Rusland van Putinski heeft blijkbaar geen alternatief voor een veroveringsoorlog en dat heeft te maken met de aard van het beestje. Rusland heeft nog steeds geen democratische rechtsorde waarbinnen minderheden gehoord kunnen worden en zich een plaats kunnen verwerven. Onder Putinski is Rusland opnieuw terecht gekomen in een merkwaardige mengeling van Tsarisme en Communisme, een rommelige imperiale centralistische autoritaire politieke structuur met hier en daar wat kapitalistische kenmerken en een versleten machtsbewustzijn.

Ik las onlangs dat volkeren die een minderheid zijn in Rusland zich beginnen af te vragen wat hun lot zal zijn als ze naar meer autonomie streven binnen het Russische Rijk van Putinski en de zijnen. De Oekraïne oorlog zou wel eens het begin kunnen zijn van een zelfbewustzijn onder die binnenlandse volkeren en dan zijn de rapen gaar. Dan zal er voor Rusland niks anders opzitten dan een keiharde binnenlandse onderdrukkingsoorlog te beginnen tegen zulke minderheden net als China nu doet met de Oeigoeren.

Vergeet ook niet dat Rusland een Derde Wereld land is met enkele welvarende stedelijke waterhoofden als Moskou en Sint Petersburg. Op het platteland heerst nog steeds armoede. De verdeling van de welvaart is heel ongelijk verdeeld tussen stad en platteland. Economisch gezien is het ook een Derde Wereld land, afhankelijk als het is van grondstoffen als olie, gas, steenkool enz met een economie niet groter dan Luxemburg en een leger van jewelste. Ook typisch voor Derde Wereldlanden.

Je bent geen wereldmacht omdat je veel land hebt, een grote bevolking, veel grondstoffen en een leger met van alles veel behalve vernieuwing en ontwikkeling. Je bent ook geen wereldmacht omdat je kernwapens hebt. Pakistan en India, Frankrijk en Engeland zijn geen wereldmachten. 

Je bent pas een wereldmacht als je dit alles hebt plus complexe organisaties kunt opzetten met besluitvorming op vele niveau’s, vrijelijk kennis weet te vergaren en te organiseren in massaproductie voor burgers en leger. De Verenigde Staten kunnen dit alles zodat hun dollar nog altijd de sterkste en meest gevraagde munt ter wereld is, burgers en leger gebruik kunnen maken van steeds weer nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen, een land is met hoog gekwalificeerde opleidingen, vrijheid kent met individuele verantwoordelijkheid en een democratische rechtsstaat is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten