woensdag 31 augustus 2022

68. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. DROOGTE IN NEDERLAND

 

Krijgen we in Nederland een net zo droog klimaat als in Togo? ( Foto: 2005)

Hoe zit dat met de hittegolf en de droogte? Als ik de groene volksmond mag geloven wordt dit voortaan normaal. Lange droge en hete zomers. Iemand die kranten leest, zegt me dat we in Nederland een woestijnklimaat gaan krijgen. Nee, zorgeloze zomers kun je voortaan wel op je buik schrijven. Het wordt voortaan kommer en kwel of toch niet?

Ik lees op de website van het KNMI, een onverdachte bron als het gaat om klimaatdrama, dat het voorlopig nog wel meevalt met de droogte in ons land. Het is pure pech dat we drie droge zomers achter elkaar hebben. Er zit geen systeem in, het is toeval. Net zoiets als dat je drie keer op een rij de staatsloterij kunt winnen. Het gebeurt zelden maar het kan wel.

“Echter, vanuit meteorologisch oogpunt zijn het in feite losse gebeurtenissen. De tussenliggende herfst en winter zijn qua neerslag normaal, maar dit neerslagoverschot is niet voldoende om de watervoorraden in de bodem volledig aan te vullen. We hebben in het onderzoek geen aanwijzingen kunnen vinden voor verhoogde kansen op een meteorologische droogte in jaar twee, nadat er een eerste zomer van droogte heeft plaatsgevonden. De droogte van 2019 volgend op die van 2018 was dus gewoon pech. “ (website KNMI)
 

Maar de KNMI zou de KNMI niet zijn zonder een cryptische opmerking over de klimaatverandering.

 “Kijken we verder vooruit, dan zien we dat klimaatverandering kan leiden tot een behoorlijke afname van zomerneerslag en een toename van verdamping. Dat maakt dat de kans op het voorkomen van een droogte in onze regio groter wordt. Wanneer die basiskans groter wordt, wordt ook de kans op twee opeenvolgende droge zomers groter (figuur 2). Daardoor neemt de kans op meerjarige hydrologische droogte dus ook toe. Vanuit dat perspectief is er dus wél een meteorologisch proces dat leidt tot meerjarige droogtes, en kunnen we in de toekomst wellicht niet meer spreken van pech.“ (idem website KNMI)

Let op de woorden “kan leiden” en dat “de kans op het voorkomen van een droogte in onze regio toch groter wordt”. Als oerdegelijke Hollander zou ik willen stellen dat we ons als de donder moeten voorbereiden op een woestijnklimaat want die CO2 houden we niet tegen of toch wel?

(wordt vervolgd)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten