dinsdag 19 juli 2022

DE BELACHELIJKE HITTE

 

Op deze NASA kaart is aardig te zien hoe zich een gordel van hitte zich uitstrekt over de Noordelijk halfrond van de aardbol, in landen gelegen dicht bij de evenaar. Daar ergens boven Frankrijk, nauwelijks zichtbaar op de aardbol, ligt het piepkleine landje Nederland waar ze beweren last te hebben van de hitte, van een hitte zo gevaarlijk dat we als de weerlicht onze huizen moeten aanpassen aldus alweer een deskundige.

Het is heet vandaag. Misschien wordt het wel veertig graden. Als je het KNMI, de deskundigen en de media en vooral het NOS journaal moet geloven is het levensbedreigend. De Telegraaf, de enige echte volkskrant, die andere heeft de naam maar is een krant van en voor intellectuelen, waarschuwt er al bijna een week voor. Tussen de scheidingen door van het sterrendom, het grote geluk van andere sterren, stomme en domme ongelukken wordt de hitte met vette letters aangekondigd. De hitte komt eraan.

Al met al wordt het twee dagen warm en dan koelt het weer af, dus het valt mee. Of nee, toch niet. We krijgen hier vaker mee te maken zo beweren deskundigen. Alsof hete dagen iets nieuws zijn, maar ja de nieuwe generatie deskundigen heeft nog maar weinig meegemaakt. En geloof het of niet maar er zijn deskundigen die daar anders over denken maar daar hebben de media geen tijd voor.

Hitte is dus het gevolg van klimaatverandering. Alsof klimaat niet altijd verandert. Ik weet het wel, ze bedoelen de door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Sinds het VN klimaatpanel is er de eeuwige “natuurlijke” verandering en de door onszelf veroorzaakte verandering. De uitstoot van CO2 door het Grootkapitaal zoals Shell, Albert Heijn en andere schurken die winst maken.

Als de hitte zo erg is wat doen dan al die mensen in steden gelegen in tropische landen? In Ouagadougou, Jakarta, Kinshasa, Caracas, Bangkok is het bijna rond het jaar door heet. Verhelderend is het kaartje hierboven waarop je de gordel van hitte op het noordelijk halfrond ziet. Europa krijgt een heel klein stukje van die hitte toebedeeld. Is dat zo abnormaal?

De mensen in de hitte gordel wonen en werken daar. Worden die ook om de oren geslagen met code geel en rood tot ze groen en geel zien? Ik bedoel, het is toch niet meer normaal zoals hier zulke eenvoudige zaken als een paar hete zomerse dagen opgeblazen worden tot zo ongeveer een nationale ramp?

Als dat niet normaal is wat is er dan aan de hand in ons land? Een teveel aan deskundigen en praattafels die allemaal maar wat lullen om hun baan te rechtvaardigen of gewoon eigenlijk te dom zijn om verder te kijken dan hun neus lang is?  Of blazen we uit verveling elke rimpeling in ons leven op tot een pseudo-gevaarlijk avontuur? Een mens moet toch wat meemaken in zijn  leven? Een hittegolf is dan mooi meegenomen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten