maandag 27 juni 2022

OORLOGSBULLETIN 23

 

President Zelenksi van Oekraïne (in midden) ontvangt in het Mariinski paleis in Kiev vier Europese leiders die hem het kandidaatlidmaatschap van de EU beloven uit solidariteit met de strijd van Oekraïne voor Europese waarde.

Hoera, Rutte is door de bocht. Oekraïne mag nu ook van hem kandidaat lid worden van de Europese Unie. Hij had er nog zo gewaarschuwd dat er regels en procedures zijn voor het kandidaat lidmaatschap maar het mocht niet baten. Het geopolitieke en symbool-politieke inzicht van Duitsland, Italië en Frankrijk is groter en belangrijker gebleken dan het benepen beleid van Rutte.

Ik ben er blij mee. Waarom zouden we een land dat zich sinds 2014 ten koste van mensenlevens inzet om bij het democratische, vrije Europa te horen in plaats van bij het Russisch imperium van Putinski geen kandidaat lid mogen worden van de EU? Omdat ze nog niet aan alle voorwaarden voldoen zoals minder corruptie, onafhankelijke rechters en nog meer wensen die in vuistdikke EU handboeken staan. Is de oorlog niet het maximale bewijs dat ze van goede wil zijn of is ook dat niet genoeg? Zelfs niet als die goede wil tot zoveel bloed vergieten leidt als nu het geval is?

Ik ben nooit enthousiast geweest voor Frau Ursula von Leyen als voorzitter van de Europese Commissie maar toen ze tot verontwaardiging van veel Nederlanders het waagde naar Kiev af te reizen om president Zelenski van Oekraïne een hart onder de riem te steken met de belofte dat zijn land kandidaat lid van de EU kon worden, sprong mijn hart van vreugde. Onder het geblondeerde zorgvuldig gekapte haar zit een politiek licht met een menselijk gezicht. Dat is meer dan wat van Rutte en Hoekstra gezegd kan worden. Dat zijn rekenmeesters eerste klas, een type politieke leiders dat alweer geruime tijd de dienst uitmaakt in de Nederlandse politiek.

Sinds 24 februari heeft Rusland bijna 100 miljard verdiend aan de verkoop van olie en gas aan Europa. De helft van het Russische federale budget. Oekraïne wordt kapot geschoten met hulp van Europees geld. Alle Europese presidenten en eerste ministers zouden alleen al om deze reden moeten vertrekken. Zij moeten de schuld van dit grote fiasco op zich nemen. Als zij dat niet doen, wie dan wel?

Ondertussen sluit Gazprom stukje bij beetje de gaskraan. Duitsland krijgt al minder geleverd en nu ook Italië. Gas en olie worden onbetaalbaar en wat doen we in Nederland? Kunnen we nog lang op onze reuzengasbel blijven zitten? Wie zal het zeggen? 

Staatssecretaris Vijlbrief gedraagt zich als een ambtenaar die zich schuilhoudt achter rapporten met als mantra de veiligheid voor de bewoners van de regio. Daar heeft hij gelijk in maar het zou hem sieren als hij nou net dat punt ferm zou aanpakken, met fantasie, beleid en moed.  Dat zal wel niet gebeuren. Zijn politieke maatje minister Jetten laat met een politiek gebroken hart nu toch de kolencentrales op 100% draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten