woensdag 5 januari 2022

35. HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. KERNENERGIE

 

De Poolse Francaise Madama Marie Curie (1867-1934) ontving twee Nobelprijzen als pionier op het gebied van radio activiteit en ontdekker van de elementen Radium en Polonium. Ze was de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne. "In het jaar 1911, het jaar van haar tweede Nobelprijs, bracht Curie een bezoek aan het koudelaboratorium van de Leidse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes. Het doel van haar bezoek was het effect te bestuderen van lage temperaturen op radioactiviteit. Het radiumpreparaat dat ze hierbij meenam is nog steeds in het bezit van Rijksmuseum Boerhaave." (Wikipedia, Marie Curie)

 Vooraf

De onderstaande blog heb ik geschreven voordat de Europese commissie afgelopen week bekend maakte kernenergie en gas onder zekere voorwaarden te willen opnemen in hun groene taxonomie lijst. De lijst is vooral bedoeld om zekerheid te bieden aan investeerders dat ze met de groene zegen van de EU geld kunnen lenen aan gas en kernenergie projecten.

***

Ik ben nooit een groot voorstander geweest van kernenergiecentrales maar ik ben van gedachten veranderd. Niet vanwege CO2 want ik twijfel nog steeds of CO2 de (enige) oorzaak is van de opwarming van de aarde maar vanwege de duurzame alternatieven die in zwang zijn zoals windmolens en zonnepanelen. Ze leggen teveel beslag op de schaarse Nederlandse grond en de zee, ze verpesten het landschap hebben nare bijeffecten voor vogels en mensen. Bovendien hebben ze in windstille of zonloze periodes back-ups nodig om de benodigde stroom te kunnen leveren, stroom die met de groei van elektrische auto's en warmtepompen nog meer gevraagd zal worden.

In een onlangs verschenen rapport van de United Nations Economic Commission for Europe (november 2021) wordt vastgesteld dat kernenergie de meest duurzame elektriciteitsbron is. “Van alle energiebronnen stoot kernenergie de minste CO2 uit (gemeten over de volledige levenscyclus), kernenergie neemt de minste hoeveelheid grond in en kernenergie heeft de minste hoeveelheid grondstoffen (metalen, mineralen) nodig om een bepaalde hoeveelheid elektriciteit op te wekken, vergeleken met andere elektriciteitsbronnen (gas, windmolens, zonnepanelen, waterkracht, gascentrales).” (nucleair forum)

Kernenergie heeft verreweg de minste CO2 uitstoot, 5,1 tot 6,4 gram CO2-equivalent per kWh, dat is lager dan welke andere energiebron ook. het zal niet verbazen dat kolen boven de 1000 uitstoten, gas zo rond de 500, zon en wind ergens rond de 10.

Kernenergie heeft de grootste energiedichtheid. “Om 100 kWh elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, heb je een grotere oppervlakte nodig dan om diezelfde hoeveelheid op te wekken met een gascentrale. Als je de berekening maakt tussen de hoeveelheid energie enerzijds, en grondoppervlakte anderzijds, en je vergelijkt wind- en zonne-energie met waterkrachtcentrales, gascentrales, steenkoolcentrales en kerncentrales, komt kernenergie hier als winnaar uit. Anders gezegd, qua energiedensiteit is er geen enkele andere elektriciteitsbron die zoveel elektriciteit kan opwekken als kernenergie, met zo’n beperkt gebruik van land.” (nucleairforum)

Kernenergie heeft het laagste materiaalgebruik ofwel geen enkele andere energiebron laat toe om zo’n grote hoeveelheid elektriciteit op te wekken met zo weinig mineralen en materialen. 

(wordt vervolgd)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten