woensdag 30 juni 2021

8.HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. OPNIEUW DE ZON

 

Een zogeheten zonnevlam: een uitbarsting van de zon. Hevige uitbarstingen verstoren op aarde radioverbindingen en elektriciteitscentrales.Beeld AP

Dat de zon wel eens een grotere rol kan spelen bij klimaatverandering dan de broeikasgas aanhangers ons willen doen geloven blijkt uit een publicatie van Bas van Geel van de Universiteit van Amsterdam in het blad Nature Geoscience. In de krant Trouw verscheen daarover een artikel ‘Invloed van zon veel groter dan klimaatpanel ons wil doen geloven.’  (7 mei 2012). Dat hij met zijn theorie terecht komt in het kamp van de klimaatsceptici deert hem niet.

"Dat deert mij op zich niet", zegt de onderzoeker, "en mijn werkgever, de UvA gelukkig ook niet. Ik krijg alle vrijheid om onderzoek te doen naar dit fenomeen. Maar het is waar dat de gevestigde klimaatwetenschappers van het internationale klimaatpanel IPCC de rol van de zon veel kleiner inschatten. Die houden vast aan een grote rol voor al het koolzuurgas dat wij de lucht in sturen door het gebruik van fossiele brandstoffen."

Wat hem zorgen baart is dat de theorie van de opwarming van de aarde door broeikasgas straks wel eens onderuit gehaald kan worden doordat de aarde niet opwarmt maar afkoelt als gevolg van verminderde zonde activiteiten.

“Maar als straks blijkt dat de afgelopen twaalf jaar van beperkte zonneactiviteit met enige vertraging zorgt voor een afkoeling van de gemiddelde temperatuur op aarde, dan staat het IPCC en de hele gevestigde klimaatorde in zijn hemd. Dan zal de burger denken dat het dus blijkbaar allemaal niet uitmaakt en die zal weer onbekommerd energie gebruiken.” (uit eerder geciteerd krantenartikel).

Ook Martijn van Mensvoort beschouwt de zon als belangrijkste factor voor de opwarming van de aarde en spreekt van een schijnverband tussen CO2 en opwarming.

 “De zon verklaart 93% variantie zeewateroppervlaktetemperatuur t/m jaren '80; verzwakking ozonlaag zorgde vanaf jaren '90 voor meer zonnestraling op aardoppervlak waardoor schijnverband tussen CO2 en temperatuur stand hield; vervolgens zorgde de zon in de 21ste eeuw voor verdere opwarming.” (zie website Climategate, 7 mei 2020). 

In een latere publicatie concludeerde hij aan de hand van een analyse van IPCC data (data van het VN klimaatpanel) dat de zon tezamen met vulkanisme de helft van de opwarming sinds 1815 -het begin van het industriële tijdperk- verklaart.

“De zon levert bijna alle energie die het klimaatsysteem van de aarde aandrijft. Binnen het perspectief van klimaatverandering is het daarom van belang om de fluctuaties in de totale zonnestraling aan de top van de atmosfeer zorgvuldig te bestuderen. De relatie tussen de temperatuur en de belangrijkste cyclus van de zon (de 22-jarige Hale cyclus) wordt onvoldoende begrepen. Daarom is hier gekozen voor een analyse gericht op het 22-jarige voortschrijdend gemiddelde van de volgende 6 factoren: mondiale temperatuur & CO2 [2 Degrees Institute beide], drie verschillende TSI datasets [NRLTSI2, SATIRE SandT en LISIRD] en een index voor vulkanisme [GISS AOD verlengt met ICI global AOD index].

Vervolgens wordt voor de TSI dataset die in het meest recente uitgebreide klimaatrapport van het IPCC is gebruikt (SATIRE SandT vormt de basis voor de TSI in AR5, 2013) aangetoond dat deze na een fase correctie van 30 jaar in combinatie met vulkanisme ruim de helft van de mondiale opwarming verklaard die sinds 1815 tijdens het Dalton minimum is ontstaan. De combinatie van de zon en vulkanisme toont bovendien voor de periode vanaf 1740 een hoge correlatie (0,952) met de temperatuur. “
(IPCC dataset voor de zon verklaart in combinatie met vulkanisme ruim de helft van de opwarming sinds 1815 tijdens het Dalton minimum, website Climategate, 23 april 2021)

Een ander voorbeeld over de grote rol van de zon bij de opwarming van de aarde is de Svensmark hypothese: 

“Svensmark is een rustige, sympathieke man, maar zijn theorie is zeer omstreden. Dat heeft uiteraard alles te maken met het oververhitte klimaatdebat. Svensmark ontkent niet dat koolstofdioxide (CO2) bijdraagt aan opwarming van de aarde, maar ziet een veel grotere rol weggelegd voor de zon dan het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Hij en zijn Israëlische collega Nir Shaviv schatten zelfs dat tweederde van de opwarming sinds 1850 door ‘de zon’ komt. Het IPCC daarentegen stelt dat vrijwel alle opwarming in die periode is veroorzaakt door broeikasgassen. … “(Zie wetssite climategate, ‘Forbes censureert interview met Nir Shaviv over invloed van de zon op het klimaat’ ). 

De hypothese dat de opwarming van de aarde door meer dan alleen het broeikasgas CO2 wordt veroorzaakt, is de moeite van het onderzoeken waard. In ieder geval is de zon niet de Grote Constante waarvoor hij in de computermodellen van de VN klimatologen wordt gehouden. De zon is net zo goed een variabele als het CO2 gas. Veel wijst erop dat er meer oorzaken zijn voor de temperatuurverandering op aarde dan CO2.

 (wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten