Sinds 2016 lijkt sprake van een voorzichtig dalende lijn in de gemiddelde aardtemperatuur. De metingen zijn nog te kort van duur om met zekerheid van een daling te kunnen spreken. |
De opwarming van de aarde staat tot nu toe zo goed als zeker vast, maar hoeveel precies daarover verschilt men behoorlijk van mening, zo hebben we in de vorige blog van deze serie kunnen lezen. De vraag is hoe groot de bijdrage van het zogeheten broeikasgas CO2 aan de opwarming is. Is het de enige factor of zijn er meer en zo ja hoe verhouden die zich tot elkaar?
Wat zegt de Koninklijke Academie daarover?
1. De concentratie CO2 in de atmosfeer is toegenomen. De natuurkundige eigenschap van CO2 is dat het warmte vasthoudt en werkt vanwege die eigenschap als een broeikasgas.
2. De toename van het broeikasgas CO2 in de atmosfeer is het gevolg van het toenemend gebruik van de fossiele brandstoffen aardolie, kolen en gas.“De aarde warmt op door de zon, terwijl broeikasgassen de afkoeling van de aarde belemmeren.” (blz.18 KNAW brochure). Populair gezegd ons afkoelingssysteem wordt door het broeikasgas ontregeld.
3. Tot hoeveel opwarming kan het broeikasgas leiden? De schattingen lopen daarbij flink uiteen van 1°C tot meer dan 4°C. Er zijn zelfs wetenschappers die vinden dat meer CO2 niet leidt tot opwarming, maar “er is eigenlijk niemand die meent dat de toename leidt tot afkoeling.” (blz.19 KNAW brochure)
4. Een oorzakelijk verband tussen stijging van CO2 in de atmosfeer en de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde is in strikte zin niet te bewijzen. Meer nog “Beide verschijnselen zouden bijvoorbeeld wel eens het gevolg kunnen zijn van een onbekende, achterliggende oorzaak.” (blz. 19 KNAW brochure)
5. De klimaatgeschiedenis van de aarde leert dat stijging van temperaturen op aarde gepaard gaat met stijging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Maar er is een maar: “Naast broeikasgassen, zoals kooldioxide, methaan en waterdamp, hebben ook oceanen, ijskappen, de biosfeer -alles wat leeft op onze planeet- een belangrijke invloed op het klimaat.”
Aangezien experimenteel onderzoek naar het oorzakelijk verband tussen hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en de stijging van de aardtemperatuur niet mogelijk is, moet men wel gebruik maken van computermodellen en reconstructie van het klimaatverleden. “Het wetenschappelijk klimaatdebat gaat niet alleen over de interpretatie van meetgegevens, maar ook over de bruikbaarheid van de modellen.” (blz.20 KNAW brochure)
Het zal derhalve niemand verbazen dat de meningen over het betekenis en gebruik van beide methoden nogal verdeeld zijn. Dat heeft er al toe geleid dat er tientallen computermodellen van klimaatverandering in omloop zijn elk met hun eigen invalshoek en berekeningen.
Een van de weinige klimaatsceptische wetenschapsjournalisten, Elsevier columnist Simon Rozendaal, vermoed dat er waarschijnlijk sprake is van opwarming van de aarde veroorzaakt door het broeikasgas. Hij geeft daarvoor 3 argumenten.
- Volgens hem zijn er in het verleden tal van oorzaken voor opwarming en afkoeling geweest: een andere stand van de aardas, een andere baan om de zon, onbegrepen wisselingen in zonneactiviteit, oceaanstromingen, vulkaanuitbarstingen enz. Maar de huidige opwarming gaat sinds 1900 snel en niet over duizenden jaren zoals in het verleden en dat past volgens wetenschapsjournalist Simon Roozendaal bij de stijging van CO2 in de atmosfeer. (Simon Rozendaal, “De opwarming komt door ons (denk ik…)”, blz.70 en 71 in EW van 8 mei 2021.
- De tweede reden waarom hij denkt dat er een verband is tussen broeikasgas en opwarming, is zijn vertrouwen in de wetenschap die per slot van rekening ook het Coronavaccin heeft voortgebracht.
- Ten derde zijn de klimaatmodellen de laatste jaren sterk verbetert en dus geloofwaardiger.
Terwijl Rozendaal zijn scepsis over het oorzakelijk verband tussen opwarming van de aarde en de uitstoot van broeikasgas laat varen, blijft de website climategate.nl wetenschappelijke vraagtekens zetten bij de hypothese dat de aarde opwarmt als gevolg van toenemende uitstoot van CO2.
De vraag is zelfs of de aarde wel opwarmt? De grafiek boven aan deze blog van de UAH Satellite-Based Temperature of the Global Lower Atmosphere (een meetsysteem dat ik in aflevering 2 van deze serie heb uitgelegd) laat zien dat sinds 2016 niet van een echte temperatuurstijging sprake is, in ieder geval niet in die alarmerende mate als wel eens in de media gesuggereerd wordt.
Dat roept de vraag op of er een plafond is aan de stijging van de temperatuur in de atmosfeer ondanks de nog altijd stijgende uitstoot van CO2 al is de stijging minder hard dan voorheen. (Zie grafiek hieronder). Of deugt de meting uiteindelijk niet of is er om een of andere reden een pauze in de temperatuurstijging van de aardse atmosfeer zoals bijvoorbeeld een verminderde zonneactiviteit? Op die vraag komen we verderop nog terug. (zie: H. Labohm, “Wanneer komt nu toch die verschrikkelijke klimaatcrisis?”, www.cliamtegate.nl, 8 maart 2021)
Ondanks de Coronacrisis neemt de uistoot van CO2 nog altijd toe. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten