maandag 1 februari 2021

COLUMN BETWEETER: PROGRESSIEF BLOK


Waar ken ik die uitspraak van over het meest linkse kabinet ooit? Oh ja, dat was de regering den Uyl (1973-1977) waarna een periode van zelfoverschatting volgde door straffe PvdA partijvoorzitters  Max ven den Berg en een van den Heuvel. Die hadden de niet geheel onwaarschijnlijke hoop dat de PvdA  een 40% partij zou worden zodat ze onmisbaar was voor kabinetsvorming. Daar is helemaal niets van terecht geworden.

Groen Links leider Klaver sprak op zijn partijcongres onlangs in gelijke bewoordingen toen hij verklaarde dat Nederland “het meest progressieve kabinet van de eeuw zou krijgen”. Nu is de eeuw nog jong dus er kan van alles gebeuren maar momenteel is er geen uitzicht op een meest progressief kabinet van de eeuw in Nederland, ook niet met het zo gewenste ( Hubert Smeets in de NRC) en gedroomde progressief blok van Groen Links, PvdA, D66 en SP.

Althans de peilingen wijzen helemaal niet in die richting. De vier partijen komen al wekenlang niet verder dan een magere 45 zetels. Klaver moet eens uitleggen hoe hij met veertig van 150 kamerzetels het meest progressieve kabinet wil maken.  Zelfs met het CDA er bij halen ze niet de meerderheid en ook niet als daar de Christen Unie nog bij zou komen. Die zes partijen samen zijn al wekenlang niet meer waard dan zeventig zetels.

Daarentegen haalt de VVD al wekenlang om en nabij de 40 zetels in de peilingen. Dat schiet op als je een meerderheid van 76 zetels in de Tweede kamer nodig hebt om een minimaal stabiel kabinet te vormen. Of denkt Klaver dat hijzelf samen met de mevrouwen Ploumen, Kaag en  Marijnissen in staat is om bij de komende verkiezingen 70 zetels of zo te veroveren? Dat zou wel een sterk staaltje van campagne voeren zijn maar vooralsnog denk ik dat het bij die 45 zetels of daaromtrent zal blijven.

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten