donderdag 19 januari 2017

WAT IS TRUMP VOOR EEN MAN?

(een politieke spotprent van petrus)

Wat voor een man komt er morgen in het Witte Huis te zitten? De eerste aanwijzingen zijn onheilspellend. Is hij een autoritaire Zaken Bully, een Ongericht Projectiel, een Warhoofd, een Onnozelaar of een Blanke Nationalist? In ieder geval een autoritair man, zoveel is zeker. Hij heeft een hekel aan iedereen die kritiek op hem heeft: journalisten, politiek anders denkenden, Democraten, de Amerikaanse geheime diensten, politie diensten en eigen mensen waaronder ook zijn ministers.

Politieke tegenstanders, ook die in eigen land, ziet hij als vijanden die hij het liefst zou opsluiten. Trump mist de fundamentele democratische houding waarbij je ten allen tijde respect betoont aan je democratische tegenstanders en beseft dat je compromissen dient te sluiten en bruggen moet slaan tussen tegengestelde belangen om de eenheid van je land en volk te behouden. 

Hij plaatst Angela Merkel en Putin op dezelfde hoogte van zijn vertrouwensschaal. Hij wil of kan het verschil niet zien tussen een politieke leider van een democratische land zoals Angela Merkel en Putin, die het product is van een autoritaire, dictatoriale politieke cultuur waar nog steeds verkiezingen gefraudeerd worden, sport doping structureel door de staat wordt gesteund, elke vorm van oppositie monddood wordt gemaakt en de vrije pers wordt uitgebannen. 

Trump heeft lak aan democratisch respect. Hij drijft zijn (politieke) tegenstanders het liefst een hoek in om deals af te dwingen met maximale winst, desnoods ten koste van medemenselijkheid. Empathie is hem onbekend zoals o.a. bleek uit de wijze waarop hij een gehandicapte journalist genadeloos openlijk belachelijk maakte.

Dat toont ook een zeker boosaardig karakter. Die boosaardigheid zag je ook in zijn behandeling van journalisten tijdens zijn campagne. Hij zette ze op een hoopje met een hekje er omheen alsof het beesten zijn. Boosaardig was ook zijn behandeling van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton door zijn publiek aan te moedigen om tegen haar te schreeuwen dat ze opgesloten moeten worden. 

Trump is niet alleen boosaardig maar ook arrogant. Hij beschouwt zijn zakensucces als bewijs dat hij boven normale mensen staat. Als uitzonderlijk succesvol miljonair vindt hij dat hij boven kritiek maar ook boven de wet staat. Hij is de wet, denkt hij. Dat maakt hem extra onberekenbaar, onbetrouwbaar en gevaarlijk. Per slot van rekening is hij opperbevelhebber van het grootste en machtigste leger in de wereld.


Misschien is dit allemaal overdreven en valt het straks allemaal mee en zijn de Amerikaanse democratische instellingen sterker dan Trump. Hij zal zich dus moeten aanpassen en inbinden. Zijn boosaardigheid, arrogantie en autoritaire opstelling worden dan teruggebracht tot hanteerbare proporties. Maar of dat zal gebeuren? Ik ben er niet gerust op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten