zondag 8 november 2015

GEENPEIL REFERENDUM ONDEMOCRATISCH EN ONNODIG

Lichtmatroos Jan Roos van GeenPeil-GeenSteil waagt een dansje
in de Nederlandse en Europese politiek.
(digitale collage van petrus)

Totdat ik een email kreeg van het Bureau Buitenlandse Verkiezingen om mij als Nederlander in het buitenland te laten registreren vanwege het referendum “over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Oekraïne” had ik de GeenPeil campagne van lichtmatroos Roos zo goed mogelijk genegeerd. Waarom zou ik luisteren naar mensen die denken dat hun eigen gelijk het hoogste goed is op aarde? Waarom zou ik mij verdiepen in een campagne van mensen die tot nu toe geen enkele constructieve bijdrage aan de politiek hebben geleverd dan het afzeiken van andersdenkende politici?

Maar helaas, nu ze er in geslaagd zijn om genoeg handtekeningen in te zamelen on en referendum af te dwingen, moet ik ze wel politiek serieus nemen en dusdanig beoordelen. Dan begin ik maar met hun leus dat ze met het referendum de democratie willen redden omdat de burger niet genoeg aan bod zou komen in Europa. Hoezo niet? Het Europees Parlement heeft 751 rechtstreeks gekozen parlementsleden. Moeten er nog meer komen of kan ik helemaal niemand vertrouwen ook al zijn ze rechtstreeks verkozen?

Van die 751 leden komen er 26 uit Nederland. Toegegeven, dat is niet veel, maar Nederland is nu eenmaal echt een klein land vergeleken bij landen als Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Engeland. Ons politieke gewicht in Europa is inderdaad amper 3,5% en dat zal zo blijven tenzij we bereid zouden zijn wat meer samen te werken in bijvoorbeeld de Benelux maar ook dat wil Nederland niet. We vinden België en Luxemburg te klein voor ons!

Maar er is nog meer democratie in Europa dan het Europees parlement, dat misschien wel wat meer macht zou mogen hebben. Juist om te voorkomen dat er teveel macht in Brussel komt te liggen, hebben de ledenlanden van de EU zelf veel macht behouden. Het hoogste bestuursorgaan van de EU is niet de Europese Commissie maar de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de aangesloten landen. Alsof dat nog niet genoeg is, moeten de parlementen van de aangesloten landen ook nog eens hun goedkeuring hechten aan belangrijke beslissingen op Europees niveau of het nu bv. om leningen of associatieverdragen gaat.

Is dat niet genoeg democratie? Moet daar nog eens een referendum overheen? Alsof de democratie ons al niet genoeg geld kost en nog belangrijker alsof ik ons eigen parlement niet kan vertrouwen om op onze Nederlandse belangen toe te zien. Zo bezien is het referendum dus onnodig en ondermijnt het ook nog eens ons vertrouwen in onze democratie. Daar doe ik niet aan mee.

Maar er is meer. Wie ben ik om als Europeaan de Oekraïners, die al 2 vreedzame revoluties achter de rug hebben om aansluiting te krijgen bij Europese waarden en Europese politiek, het recht op die steun aan deze koers te ontzeggen of moet ik bang zijn voor Putinski die de Oekraïne voor Rusland opeist? Niet dat hij dat niet mag proberen, maar dan wel politiek vreedzaam en dat is nu net waar Putinski zich niet aan wil houden in de Oekraïne, net zo min als indertijd in Georgië en Transnistrië ( het voormalige Moldavië). Moeten we dan als Europeanen in de geopolitieke kont van Putinski kruipen zoals Geenpeil wil of toch aan hem duidelijk maken dat wij staan voor onze Europese waarden en opvattingen, voor onze vrijheid en zelfbeschikking? Ik denk het laatste.

Ik verklaar daarom het referendum als ondemocratisch omdat er genoeg democratie is en het wantrouwen zaait tegen onze democratische instellingen en ik verklaar overbodig omdat het Nederlandse parlement de juist beslissing heeft genomen over het associatieverdrag met Oekraïne. 

2 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat je niet zoveel drek over je heen krijgt als ik toen ik vrijdagavond tweette dat het Geen Stijl referendum flauwekul is en dat ik er geen tijd aan zou verspillen om mij ervoor te registreren ....

    BeantwoordenVerwijderen