woensdag 9 september 2015

BONDSKANSELIER MERKEL: WIR SCHAFFEN ESWaar is Duitsland onder leiding van dominees dochter en bondskanselier Angela Merkel mee bezig? Eerst houdt ze samen met minister Schäuble de Grieken maandenlang zodanig strak aan de financiële lijn, dat half vooral links Europa kreunt en steunt en bezweert dat ze bezig is Europa kapot te maken. Duitsland en zelfs haar persoonlijk wordt krenterigheid en kortzichtigheid verweten. In Griekenland wordt het Duitse Nazi verleden er zelfs weer bij gehaald om te laten zien dat het land altijd al over Europa heeft willen heersen. Duitsland wordt afgeschilderd als het rijke Herrenvolk.

Nog geen maand daarna laat Duitsland met Angela Merkel voorop zich kennen als een genereus land dat zijn poorten wagenwijd openzet voor tienduizenden vluchtelingen die toestromen uit het oorlogsgebied in het Midden en Verre Oosten. Met treinen en bussen worden de vluchtelingen die onderweg in Hongarije en Griekenland te kennen hebben gegeven naar Duitsland te willen, binnen gehaald als gaat het om een triomftocht, een triomftocht van menselijkheid. De vluchtelingen worden opgewacht op stations en opvangcentra met feestelijke ballonnen, borden met “Wilkommen” erop, knuffels en kleding.

Alsof het allemaal niet op kan, laat Merkel weten 6 miljard Euro uit te trekken voor de vluchtelingen. Drie miljard van de Federale regering en 3 miljard van de Bundesländer. De financiële lasten en de opvang van vluchtelingen worden verdeeld over heel Duitsland. Het is alsof Merkel aan de rest van Europa laat zien hoe het moet. Dat Europa de lasten van de vluchtelingencrisis onderling en in solidariteit moet delen en verdelen. Daarmee maakt ze een lang neus naar al die landen en regeringen die van een verdeling van die lasten niks willen weten.

Maar er is meer. Met deze genereuze daad maakt Merkel een eind aan het internationale geroddel over de Duitse bekrompenheid en zet ze leiders als de Franse president Francois Hollande, de Engelse premier David Cameron maar ook de Nederlandse managing Minister President Rutte weg als prutsers in de marge. Ze tilt met het Duitse voorbeeld Europa over zijn eigen schaduw heen en spreekt de historische woorden “Wir schaffen es”. Dat zal ook wel. Waarom niet. Duitsland heeft in de jaren negentig met enorme inspanningen de eigen vreedzame hereniging tussen Oost en West Duitsland financieel, economisch, politiek en sociaal georganiseerd. Een krachtmeting die zelden vertoond is in de geschiedenis.

Ondanks alle zuur en koehandel van Europese grootmachten Frankrijk (de Euro die de Duitse mark moet vervangen) en Engeland (de Engelse Ms. Thatcher die als echte kruideniersdochter haar geld terug wil van Europa) gaf Duitsland toen geen krimp. Het land besefte dat het zelf moest opdraaien voor de fouten uit zijn eigen verleden. Dat heeft het dus gedaan en nu geeft het land een les in solidariteit aan de rest van Europa, de wereld en de eigen binnenlandse rechtse oppositie.

Met deze daad van generositeit wordt het verzuurde en in zichzelf en zijn eigen rijkdom gekeerde Europa door Merkel gedwongen menselijk te blijven en over zijn grenzen heen te kijken. Het Europese gesteggel over aantallen vluchtelingen wordt nu als kleinzerig en benepen neergezet. Het extreem rechtse soms gewelddadige verzet tegen vluchtelingenopvang in eigen land wordt te schande gemaakt. De rijke Arabische wereld staat voor schut omdat ze tot nu toe niet in staat is gebleken ook maar enig blijk van menselijkheid te tonen. De linkse drammers staan voor schut omdat Duitsland het menselijk gezicht van de markteconomie en kapitalisme laat zien. De wereld ziet hoe economisch veerkrachtig Duitsland is, hoe politiek stabiel en hoe menselijk en genereus.

Voor de andere Europese landen zal er niks anders op zitten dan zich bij deze nieuwe Europese toonzetting schoorvoetend aan te sluiten. Voor hoe lang? Dat weet niemand. Macht is macht zo lang het macht is. Er zullen altijd andere kleinere en grotere machten zijn die de machtigen onderuit willen halen, kleineren of zelfs kapot maken. Maar dat hoort nu eenmaal bij politiek en dat beseft Merkel zelf, geboren en getogen in het voormalige geestelijke en economische armzalige Oost Duitsland, maar al te goed. Maar op dit moment waagt ze het Europa boven zichzelf uit te tillen met de eenvoudige oproep aan haar eigen volk “Wir schaffen es”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten