vrijdag 6 februari 2015

CHILIREIS 7: HERDENKINGSZONDAG

Tussen de protest affiches tegen de staatsgreep van generaal Pinochet op een muur aan het plein van het museum hangen ook Nederlandse affiches. 

De zondag voor de vakbondsbijeenkomst in Chili stond in het teken van herdenkingen. Eerst brachten we een bezoek aan het “Museo de la Memoria y los Derechos Humanos” (Museum ter Herdenking en de Mensenrechten”. Het museum is in 2010 opgericht ter herdenking van de slachtoffers  van de mensenrechtenschendingen tijdens de dictatuur van generaal Pinochet (1973-1990). 

Voor de ingang van het museum staat een vliegtuigtrap met de woorden "asilo-exilio". Een mooi voorbeeld van het zichtbaar maken van de mensenrechten schendingen door de dictatuur. Voor vele duizenden Chilenen zat er na de staatsgreep niks anders op dan in ballingschap te gaan. Ook Nederland nam toen honderden Chileense vluchtelingen op. 
Het museum heeft tot doel de schendingen van de mensenrechten zichtbaar te maken en het debat over tolerantie en respect te bevorderen zodat zoiets nooit meer zal gebeuren in Chili. 


De vergaderzaal van "De Kring van Journalisten" in Santiago.

Daarna zijn we met de bus terug gereden naar het centrum van de hoofdstad Santiago voor een bezoek aan het huis van “De Kring van Journalisten van Santiago”.  Dat huis ligt vlak bij het regeringspaleis La Moneda waarover ik geschreven heb in een vorig blog. 

Het monument ter nagedachtenis aan President Salvador Allende
achter het regeringspaleis La Moneda.

Achter dat paleis waar we op onze wandeling naar het huis van de journalisten langs komen, staat een monument ter nagedachtenis aan de in 1973 wettige en democratisch gekozen President Salvador Allende. Tijdens de staatsgreep door het leger werd hij letterlijk het paleis uit gebombardeerd.   

Met een roos in de hand enkele minuten stilte voor de vermoorde en verdwenen Journalisten in Chili, Latijns Amerika en wereldwijd.

In het huis van de journalisten is in de hal een klein monument opgericht waarop de namen staan van de in Chili vermoorde en verdwenen journalisten. Tijdens een kleine plechtigheid spraken enkele bestuurders van de journalistenbond en van de internationale bond voor journalisten en mediamedewerkers over de betekenis van journalisten voor democratie en vrijheid. Daarna  legden wij bezoekers een roos neer bij het monument.

Dat de Chilenen nog steeds worstelen met de nalatenschap van de dictatuur blijkt uit deze demonstratie voor de verkiezingen van een Grondwetgevende Vergadering die ervoor moet zorgen dat de grondwet van de dictatuur vervangen wordt door een grondwet van het democratische Chili.

Hoezeer de Chilenen nog worstelen met de nalatenschap van de dictatuur bleek tijdens onze wandeling terug naar het hotel. In de hoofdstraat kwamen we een demonstratie tegen van  verschillende linkse partijen. Ze voeren campagne voor de verkiezing van een grondwetgevende vergadering die tot opdracht krijgt een nieuwe grondwet op te stellen. De huidige grondwet is nog altijd die van de dictatuur. 

Op muren in Santiago zie je nog meer aanwijzingen dat het verleden van de dictatuur nog steeds een rol speelt. 'La Tropa' staat er bij deze graffiti. Angstaanjagende figuren die lachen. is dit een verwijzing naar de dictators van weleer of hun volgelingen?

Of er ook snel zo'n grondwetgevende vergadering zal komen, is nog maar de vraag. Er zijn blijkbaar nog andere prioriteiten, zoals een nieuwe arbeidswetgeving. De oude dateert ook nog uit de tijd van Pinochet. De minister van arbeid Francisco Javier Diaz, die we later op de vakbondsbijeenkomst hebben leren kennen, heeft intussen een voorstel gemaakt voor een nieuwe arbeidswetgeving die momenteel wordt besproken in het parlement.



2 opmerkingen:

  1. De naweeën van een dictatuur zijn dus nog lang voelbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is net als in Spanje waar ze nu nog niet klaar zijn met hun burgeroorlog en dan was die in Chili nog niet eens zo moordend als in Spanje.

      Verwijderen