donderdag 5 februari 2015

WIEN 1

UBahn, 23 januari 2015 
Wenen wordt doorgaans beschouwd als een wat oubollige stad meer voor oudjes dan voor jongeren. Het is inderdaad geen funstad van het type Amsterdam met het ene festival na het andere. Ik hoorde laatst van een Amsterdammer dat Amsterdam meer dan 300 festivals per jaar heeft. Hij was er niet trots op, eerder treurig van. Zou ik ook worden.



Hotelkamer uitzicht 1, ochtend 24 januari 2015
Ik heb Wenen nooit oubollig gevonden ook niet in de jaren negentig van de vorige eeuw toen de stad nog uit zijn schulp moest kruipen na de val van de Sovjet Unie. Maar sinds die tijd is Wenen weer een hoofdstad met allure, culturele allure bedoel ik. Ik heb er enkele jaren geleden al tentoonstellingen gezien die nu pas in Nederland groots aangekondigd worden zoals bijvoorbeeld van de Russische schilder Malevich. 

Hotelkamer uitzicht, ochtend 24 januari 2015


Wenen heeft heel veel musea met collecties waar je U tegen zegt. Er zijn musea voor de klassieke schilderkunst zoals het Kunst Historisch museum met zijn Velazquez tentoonstelling. Maar er zijn ook volop musea en galeries met moderne en hedendaagse kunsten zoals het Momuk en het Ludwig museum. Het Kunst Historisch museum is een juweeltje op zich. Wat te denken van een zaal met 17 prachtige en wereldberoemde Brueghels en zelfportretten van Rembrandt? Ik ga er altijd even langs als ik de kans krijg.


Hotelkamer uitzicht, ochtend 24 januari 2014
In Wenen is ook overal muziek. Natuurlijk worden voor de toeristen de verplichte concerten met Strauss en Mozart muziek gegeven, soms zelfs in traditionele klederdracht. Haal er je klassiek neus niet voor op want het is zoals dat marketing technisch heet, een belevenis. Maar er is veel meer voor de liefhebber. Natuurlijk de beroemde (en dure en vaak uitverkochte) Weense opera maar ook grote en kleine concerten in kerken, musea, paleiszalen en concertzalen. Met een beetje moeite vind je er altijd wel een of meer voor een betaalbare prijs en toch van hoog niveau. Als jazz liefhebber ben ik ook naar jazz clubs geweest zoals indertijd "The Bird" van de Oostenrijkse jazz toetsenist Joe Zawinul. Dat is helaas sinds zijn dood (2007) gesloten maar gelukkig zijn er nog genoeg zoals bijvoorbeeld Jazzland. 

Hotelkamer, 24 januari 2015
Wenen is ook de stad van de bruine café's waar je nog op klassieke manier bediend wordt, beleefd en niet duur. Je kunt er een krant lezen, ook buitenlandse kranten. Er zijn veel soorten koffie en prima gebak, waar de stad trouwens beroemd om is. Natuurlijk kun je chique en duur gaan eten maar er zijn ook veel restaurants waar je in een ontspannen sfeer tussen Wieners eenvoudig maar smakelijke "Hausmanskost" kunt eten waaronder uiteraard de Wiener schnitzel met bijbehorende salat. Die is trouwens altijd verrassend lekker aangemaakt. 

Kinderscooter, 24 januari 2014

2 opmerkingen: