vrijdag 23 januari 2015

CHILIREIS 6: DE BETEKENIS VAN INTERNATIONALE VAKBEWEGING

Begroeting tijdens het eerste ontbijt samen.
Internationale vakbondsseminars zijn serieus, vermoeiend en soms saai. Een hele dag zitten, luisteren en debatteren valt zeker voor vakbondsmensen niet mee. Toch wordt er ook gelachen, grappen gemaakt, vriendschap en collegialiteit gevierd. Dat kun je zien op de  foto's van het internationaal vakbondsseminar van de Latijns Amerikaanse Coordinadora van de 3 Beroepsfederaties (banken en verzekeringen, journalisten, winkelpersoneel en informele werkers) die lid zijn van de Internationale Wereld Organisatie van Werknemers WOW. Het seminar vond plaats in de Chileense hoofdstad Santiago. 

Zulke seminars versterken de onderlinge banden tussen de vakbondsleiders die verspreid wonen en werken over heel Latijns Amerika. Misschien is dat ook wel een van de belangrijkste functies van dergelijke seminars. Om niet alleen te zijn,want in tegenstelling tot Nederland of België en in het algemeen Europa, is vakbondswerk in veel landen van bijvoorbeeld  Latijns Amerika nog altijd moeizaam en moeilijk werk. 


Foto met instructie
In veel landen moet je maar durven want soms kan het ook gevaarlijk werk zijn. Niet zozeer levensbedreigend, ook al komt dat nog al te vaak voor,  maar vooral omdat autoriteiten en/of werkgevers je bedreigen, intimideren of op een andere manier je werk onmogelijk maken. Dan is het goed om collega's te kennen in eigen land maar ook in het buitenland. Collega's waarvan je weet dat zij in hetzelfde schuitje zitten en toch net als jij de moed en energie hebben om door te gaan. 

Zo'n internationaal seminar werkt daarom bemoedigend en motiverend. Je weet dat je er niet alleen voorstaat. Er zijn anderen, vrienden en collega's, die je steunen. In geval van nood zijn die ook bereid  om internationale steunacties op te zetten. Dat allemaal maakt internationale vakbondsactiviteiten belangrijk.

Een foto van jezelf achter het spreekgestoelte
Ondanks of juist dank zij de ernst van de ontmoetingen en de seminars is er ook tijd voor vriendschap en plezier. Even ontspannen van het dagelijkse vakbondswerk en de moeilijke onderwerpen. Want op dergelijke seminars wordt gesproken over ongemakkelijke onderwerpen als werkloosheid, de gevolgen van de wereldwijde economische crisis, de toenemende informalisering van de economie, de afbraak van sociale voorzieningen, de ongelijke verdeling van inkomens, de gebrekkige sociale dialoog met werkgevers en regering enz. enz. 

Het is dan voor de deelnemers leerzaam te horen welke oplossingen vakbonden uit andere landen voorstellen of zelf hebben uitgeprobeerd of wat deskundigen je kunnen leren. Dat alles tezamen zijn waardevolle ervaringen en informatie waar je eventueel zelf in je eigen land mee aan de slag kunt.

Niet alles is altijd even spannend

Zulke seminars zijn natuurlijk niet goedkoop. Alleen al de vliegtickets in zo een uitgestrekt continent als Latijns Amerika zijn een kostbare aangelegenheid. Daar komen dan nog eens de verblijfskosten bij en de kosten voor het seminar zelf. Vooral vertaalinstallaties en vertalers maken een seminar extra duur. In Latijns Amerika, waar Spaans en Portugees sprekenden elkaar meestal begrijpen zonder vertaler, hoeft men gelukkig dergelijke kosten niet te maken. Zelfs de vakbondsmensen uit Curacao en Aruba spreken vloeiend Spaans.


Enthousiasme tijdens diploma uitreiking
In Europa bestaan subsidie regelingen van de Europese Commissie om dergelijke dure vertaalkosten op te vangen, reis en verblijfkosten en het inhuren van deskundigen. In Afrika, Latijns Amerika en Azië bestaan zulke regelingen niet. Daar moeten de deelnemende vakbonden zelf de kosten betalen of een beroep doen op de internationale vakbeweging.

Omhelzing onder toeziende ogen.
Meestal is het een combinatie van de twee: zelffinanciering en financiële steun van de internationale organisatie.  De deelnemende vakbonden betalen bijvoorbeeld de reiskosten van hun vertegenwoordigers naar de plaats van het seminar. De vakbonds-gastheer, die geen grote reiskosten hoeft te maken, betaalt voor een deel of helemaal de verblijfskosten. De internationale vakbond vult dan daar waar nodig het budget aan. Dat maakt de internationale vakbond tot spil in het internationale netwerk waardoor internationale seminars en andere activiteiten mogelijk worden gemaakt. Het is bovenal een vorm van praktische solidariteit.

1 opmerking: