maandag 3 juni 2013

IS DE TURKSE PREMIER ERDOGAN EEN DEMOCRAAT?



Erdogan is democratische gekozen dus aan zijn democratische status van de premier van Turkije hoeft niet getwijfeld worden. Maar de vraag blijft of hij ook een democraat is? Democraten beseffen dat ze eenmaal gekozen hun hele volk dienen te vertegenwoordigen en niet aleen hun aanhang. Een eenvoudige, voor de hand liggende waarheid maar die soms niet begrepen wordt, ook niet door gekozen bestuurders in aloude democratieën.

Bij Erdogan komt ook nog de twijfel over zijn agenda. Dat blijkt uit de rellen van de afgelopen dagen. Hij wordt door geen enkele oppositiegroep vertrouwd. Dat zijn 2 minpunten voor een democraat. Hij is er niet in geslaagd om de president te worden van alle Turken en zijn bedoelingen worden door alle oppositiegroepen gewantrouwd. Niet zo'n goede basis voor een politie stabiel Turkije.

Een politiek onstabiel Turkije aan de grenzen van Europa, tevens een vooraanstaand lid van de NAVO, is een uiterst slechte zaak. De Syrische burgeroorlog is al een heel groot probleem, daar dreigt Libanon bij te komen met dank aan de Hezbollah terwijl we nog lang niet weten waar het in Egypte, Tunesië en Libië op uit zal draaien allemaal landen die grenzen aan Europa. En dan hebben we het nog niet over Iran en Irak. Nee, het ziet er niet goed uit. De toekomst is met de groeiende protesten in Turkije weer een stuk onzekerder geworden. Naast een economische crisis dreigt de politieke instabiliteit rond Europa gevaarlijke afmetingen aan te nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten