woensdag 22 mei 2013

ILLEGALEN



Gaat het verzet binnen de PvdA tegen celstraf voor illegalen wel over het inhumane lot van illegalen? Ik waag het te betwijfelen. Ik denk dat het om iets anders gaat, anders zouden er al lang meer politiek geformuleerde eisen gesteld zijn. De leus “geen mens is illegaal” is zo algemeen dat hij nietszeggend is tenzij je echt denkt dat illegaliteit voor asielzoekers altijd ongewenst is. Humaan beleid zou dan afschaffing betekenen van alle wetgeving over migratie en vreemdelingen. Nederland zou op dit punt zijn verdragen met de EU moeten opzeggen. Nederland wordt een soort Oranje Vrijstaat waar voortaan iedereen zonder uitzondering welkom is.

Maar zo ver gaan de PvdA humanisten niet al is dat wel de uiterste consequentie van hun opvatting. Als de PvdA humanisten werkelijk zo ver zouden willen gaan, dan zouden ze ook mededogen moeten hebben met de arme Bulgaren die fraudeerden met Nederlandse toelages. Natuurlijk, deze toeslagenfraude is in handen van criminelen maar die helpen op die manier wel hun arme landgenoten aan een inkomen. Je kunt beweren dat zij zorgen voor een stukje herverdeling van de welvaart binnen Europa. Dat is op zich geen slechte zaak. Bovendien, komen veel asielzoekers ook niet in ons land terecht dank zij criminelen die daar veel geld mee verdienen?

Vanwaar dan dat principiële verzet tegen de detentieplannen voor illegalen van de VVD? Omdat het van de VVD is, misschien? Politiek verzet dus ook al wordt het gebracht onder de noemer van menslievendheid. De illegale asielzoeker als inzet van een politieke strijd tussen PvdA en VVD. Daar is een verklaring voor. De humane PvdA'ers hebben deze rare coalitie met conservatieve liberalen eigenlijk nooit gewild maar ze konden niet anders. De verkiezingsuitslag had PvdA en VVD tot overwinnaars gemaakt en daarmee tot elkaar veroordeeld. Daar kwam nog bij dat hun nieuwe partijvoorman Samsom een moderne uitruilprocedure had bedacht waarbij zowel VVD als PvdA aan hun politieke trekken zouden komen. Aangezien er geen alternatief was en Samsom nog het vertrouwen van de beginneling genoot, besloot het partijcongres zijn goede wil te tonen en de nieuwe coalitie te gedogen.

Maar gedogen is een wankele politieke basis om een coalitie in stand te houden, zeker voor een partij als de PvdA. Die barst gewoonlijk van zelfverzekerdheid en assertiviteit, zeker na een verkiezingsoverwinning als die van Samsom. Compromissen kunnen dan nog net maar het moeten wel eerste stappen, desnoods kleine stapjes zijn op weg naar het nieuwe vooruitstrevende Nederland. Helaas voor Samsom ziet het er daar elke dag minder naar uit. Integendeel, de coalitie breekt zowat alles af waar de PvdA zijn hele geschiedenis lang voor heeft gestaan.

Met het huidige illegalendebat wil de PvdA achterban een dikke streep in het zand trekken. Tot hier en niet verder VVD! Jullie hebben ons al genoeg onmenselijke maatregelen door de strot geduwd, nu is het de beurt aan ons om terug te duwen. Als jullie zo doorgaan zetten we jullie politiek neer als onmensen, als een partij die bezig is het imago van het tolerante Nederland kapot te maken, als een partij die desnoods over lijken gaat.

Kan Samsom hier nog wat aan doen? Tot nu toe heeft hij zijn achterban kunnen bezweren met allerlei toezeggingen waar hijzelf niets over te zeggen heeft. Is de VVD geneigd om toe te geven aan deze druk of pakt ze het signaal van de streep in het zand op en gaat ze de weg naar de uitgang voor dit kabinet zoeken? Niemand die het weet. Wat we wel weten is dat over de ruggen van illegalen politiek Nederland weer een stukje instabieler is geworden. In navolging van de VS komt Nederland terecht in de zone van de permanente polarisatie tussen linkse en rechtse onderbuikgevoelens. Het compromis daartussen wordt steeds moeilijker.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten