dinsdag 21 mei 2013

DE MUZE

Petrus, 'De Muze met de Krullen', acrylverf op doek en paneel, 80 x 122 cm


Dit is een modern schilderij met een klassiek thema, dat van de Muze als inspiratiebron. Niet alleen een inspiratiebron voor schilders, maar in het algemeen voor alle mensen. De Muze staat voor inspirerende schoonheid, lichamelijk én geestelijk. Daarmee staat ze dichtbij de liefde en is ze zelfs de liefde. Zonder liefde geen schoonheid en dus ook geen inspiratie. De Muze is dan ook van oorsprong een dochter van een god. In de Griekse mythologie was zelfs sprake van 9 Muzen, dochters van de goden Zeus en Apollo. Elke kunst of kunde had zijn Muze: Erato voor muziek, Euterpe voor het fluitspel, Terpsichore voor dans en poëzie, Thaleia voor de komedie enz.

Het zal duidelijk zijn dat Muzen vrouwen zijn en dat door de geschiedenis heen ook zo is gebleven. Vrouwen van vlees en bloed inspireerden door de eeuwen heen kunstenaars van allerlei slag: componisten, schrijvers, dichters en schilders. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Niet alleen de beroepskunstenaar, de professional die zijn leven aan de kunsten wijdt, worden door vrouwen geïnspireerd. Ook zondagsdichters, zondagsschilders en fotoamateurs weten zich geïnspireerd tot de kunsten dank zij de vrouw vaak zelfs een hun toegewijde vriendin of vrouw.

Helaas dreigt de Muze in onze vooruitstrevende tijd stilaan naar de uithoeken van onze cultuur te worden verbannen. De moderne, verlichte vrouw moet op de eerste plaats een werkende vrouw zijn die ervoor waakt dat ze een bankrekening heeft waarmee ze zich van haar onafhankelijkheid weet verzekerd. De romantiek van het spaarbankboekje maakt plaats voor het leven in liefde en schoonheid. Veel te gevaarlijk, geen garantie voor de toekomst zo vertellen de nuchtere en degelijke geesten onder ons waaronder helaas ook veel vrouwen zijn.

Dit soort praat is niet alleen een regelrechte aanslag op de liefde maar ook op de kunst van het leven zelf. Gelukkig hebben grote schilders als Vermeer en Rembrandt ons inspirerende herinneringen aan hun Muzen nagelaten zoals Vermeer's 'Meisje met de parel' en Rembrandt's 'Danae'. We moeten die schilders en hun Muzen in ere houden en de vooruitstrevende aanslagen op de liefde en de kunst van het leven negeren.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten