maandag 6 februari 2012

OVERJARIGE KLETSMAJOOR FIDEL CASTRO

Fidel Castro lijdt op 85 jarige leeftijd nog altijd aan woorddiaree, een ziekte die meer voorkomt in Latijns Amerika, maar bij Castro extreem heeft toegeslagen.
 
Een groter kletsmajoor dan de Cubaanse Fidel Castro bestaat er volgens mij niet. Goed, de Venezuelaanse Chavez kan er ook wat van net als sommige Latijns Amerikaanse vakbondsleiders maar Fidel Castro is toch wel met grote voorsprong de nummer een van Latijns Amerika. Pas nog sprak hij maar liefst zes uur tijdens een persconferentie over zijn  verschenen biografie. Zo graag hoort hij zichzelf praten. Dat is altijd al zo geweest. In zijn goede jaren sprak hij tijdens nationale feestdagen zijn volk op zijn minst zes uur lang toe.

Het is een mengelmoes van ijdelheid, betweterij en zedenmeesterij. Je verwacht van iemand op zijn leeftijd -85 jaar- daaromtrent meer zelfkennis, wijsheid en terughoudendheid. Niks hoor, Fidel blijft doen wat hij al bijna 60 jaar doet, vertellen hoe het moet met Cuba en de rest van wereld. Hij wenst daarbij niet tegengesproken te worden. Wie dat wel doet, is staatsgevaarlijk, wordt gebrandmerkt tot dissident en komt uiteindelijk altijd wel in de gevangenis terecht.

Leuk is anders. Je zou 60 jaar zijn en je hele leven lang niemand anders hebben horen praten als baas van je land dan Fidel Castro. Dat is toch om gek van te worden? Kun je je 60 jaar Obama als baas van de VS voorstellen of Poetin in Rusland of hier in ons land Rutte? Je moet daar toch niet aan denken?

2 opmerkingen:

  1. Hij praat nog wel veel, maar veel macht heeft hij toch niet meer. Toch ...?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Partijleider en dat is de machtigste positie in het land. Zijn broer zorgt voor de rest.

    BeantwoordenVerwijderen