dinsdag 7 februari 2012

DE VERMOEIDE ELFSTEDENTOCHT WINNAAR REINIER PAPING

Reinier Paping bij de eindstreep van de Elfstedentocht in 1963 ( potlood en acryl op papier, 55 x 75 cm)



Als je de finish foto van Reinier Paping bekijkt dan valt meteen de eenvoud op om niet te zeggen armoedigheid van zijn kleding.  Zijn schaatspak mag geen naam hebben, net zo min als zijn muts en wanten. Nergens een spoor van sponsor reclame. Zijn pak recht trekken en zijn muts recht zetten voor de finishfoto was dan ook niet nodig. Wel steekt hij zijn handen op zoals het hoort bij een overwinnaar maar hij is te uitgeput om er veel werk van te maken. Zijn overwinningslach is meer een grimas. 

Reinier Paping won de Elfstedentocht van 1963 (18 januari) onder helse omstandigheden. De starttemperatuur was min 18 graden. Er waaide een keiharde oostenwind met stuifsneeuw en het ijs zat vol met scheuren en gaten. Geen wonder dat van de 568 gestarte wedstrijdrijders er maar 57 de eindstreep haalden (10%). Van de 9294 toerrijders haalden er zeggen en schrijven maar 69 de finish (0,7%). Zijn overwinning leverde hem zo goed als niks op behalve een reclamespot voor Brinta.

Paping was de eerste Elfstedentocht TV held, toen nog in zwart wit. Dat maakte de aanblik nog dramatischer dan het al was. Soms zag je heel in de verte kleine zwarte stipjes in een rij door de stuifsneeuw schaatsen. Je kreeg schaatsers te zien die sneeuwblind waren geworden of hard gevallen waren.Ik weet het niet zeker, verslaggevers waren toen nog niet zo wel bespraakt,  maar de woorden 'de hel van het noorden' zullen toen toch wel gevallen zijn tijdens de TV reportage.

2 opmerkingen:

  1. Toen waren het nog bikkels!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @aad verbaast
    Zelfs de VRT had een reportage over het NIET doorgaan van de Elfstedentocht.

    BeantwoordenVerwijderen