vrijdag 27 april 2012

DE REDDERS VAN HET VADERLAND


Een nationaal bezuinigingsakkoord in amper twee dagen! Wie had dat gedacht. Het land kijkt op over zoveel daadkracht. Brussel ook samen met de rest van Europa. Toch geen Griekse toestanden. Geen demonstraties maar daadkracht. Zo kennen we Nederland weer. Natuurlijk, het is niet allemaal koek en ei wat de dag brengt maar dat geeft niet. De moraal telt nu. Straks buigen we ons over de details en twisten we als vanouds tot als het moet tien cijfers achter de komma. Nu de schouders eronder. 

Held van de dag is natuurlijk Minister van Financiën Jan Kees de Jager. Jan Kees heeft zich ontpopt als de financiële doener die niet bang is om met politieke tegenstanders te praten als de nood aan de man is. Chapeau voor Jan Kees. Het CDA mag zich met zo’n man in de handen knijpen.

Heldin van de dag is wat mij betreft Jolande Sap. Zij heeft het na Kunduz toch gewaagd om opnieuw nationale bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Een grote verrassing. Ik heb Groen Links nooit hoog gehad als bestuurderspartij daarvoor zijn de leden van die partij mij teveel uit op schone handen wat natuurlijk gemakkelijk is als je toch tot de beter betaalde lagen van de Nederlandse bevolking hoort. Ik ben benieuwd hoe de kiezer zal reageren. Kiezers belonen politieke moed zelden. Ze zijn bezig met hun eigen belangen. Hun zorg is vooral wat er voor hen in het vat zit.

Samson beseft dat. Daarom kijkt hij het vat nog eens na. Helaas er zit voor zijn kiezers te weinig in dus blijft er niets anders voor hem over dan een politieke grimas voor zijn politieke collega’s. Samson gaat voor de kiezersgunst in plaats van het landsbelang. Jammer, want hij was goed begonnen  met zijn verklaring bereid te zijn over zijn eigen schaduw te springen.

Stef Blok is natuurlijk ook een held. Hij heeft voor zijn VVD meer ingeleverd dan gebruikelijk voor de welgestelde kiezers in ons land. Maar ook hij besefte dat het landsbelang nu eenmaal ongebruikelijke daden vereist. Petje af voor deze VVD’er evenals zijn baas Rutte. Want die is er toch maa mee akkoord gegaan. Toch staat hij een beetje voor schut. Met dank aan Wilders die hem in de steek liet. Hij zal de vaandelvlucht van Wilders nooit meer vergeten.

Arie Slob van de Christen Unie verdient uiteraard ook een heldenstatus. Samen met Jan Kees laat hij zien dat zogeheten Christelijke politiek wel degelijk in het landsbelang kan zijn. Ik ben benieuwd hoe de kiezers straks reageren op zijn partij.

Tot slot Alexander de Grote. Ook hem komt de heldenstatus toe. Ook hij heeft net als Jolande Sap zich niet laten leiden door de populistische vraag of het akkoord wel links genoeg is maar of het land er mee gediend is. Voorwaar een alleszins redelijke stap die hoewel verwacht mag worden van D66 al met al toch enigszins verrassend blijft. 

5 opmerkingen:

  1. Deze coalitie was na de vorige verkiezingen goed mogelijk geweest, er was geen reden om de regering door het vunzige blondje te laten gedogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie plaat heb je er weer van gemaakt.
    Je bent wel heel optimistisch trouwens. Lukt mij nog niet zo helaas.
    Ik moet elke keer weer denken aan die persconferenties na al die toppen waar ook euforisch werd georeerd dat ze er nu toch wel echt uit waren en een historisch akkoord hadden bereikt. Eventjes leefde alles op, maar de houdbaarheid daarvan werd steeds korter. De crisis steeds dieper.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @fulps
    Ik weet niet. Toe lagen de kaarten toch weer anders. Bovendien dacht ten niemand aan de mogelijkheid om PvdA naast zich te laten.
    @aadverbaast
    Dat is waar. Ik ben geneigd om niet naar de wolken te kijken maar naar de blauwe hemel. Dat was altijd al zo. Een beschouw het als een vorm van genade. Ik wens je in alle opzichten sterkte.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rutte is in mijn ogen geen held. Was hij anderhalf jaar geleden niet met Wilders in zee gegaan, had hij nzich heel wat ellende bespaard. En hij wist het!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ZJA
    Tot nu toe zijn alla kabinetten gevallen voordat ze hun tijd vol hadden. Het vertrek van W. kun je R. dus niet aanrekenen net zo min als het vertrek van Bos je Balkenende kunt aanrekenen. Het maakt deel uit van de politiek.

    BeantwoordenVerwijderen