woensdag 19 maart 2025

40. HOE ZIT DAT IN OSS? VAN ACTIVISME NAAR CONSTRUCTIEVE OPPOSITIE?


 

Bij nadere beschouwing blijkt dat de partij in Oss uiteen is gevallen over de vraag wat zwaarder weegt in de partij: actie voeren of besturen. Wat betekent verantwoordelijkheid nemen voor besluitvorming? Het is het aloude dilemma waar elke radicale activistische partij mee te maken krijgt.


Het gevolg van deelname aan de verkiezingen, wat in wezen betekent het accepteren van democratische spelregels als basis voor bestuurlijke besluitvorming, brengt deze tegenstelling in de partij naar boven. Wat weegt het zwaarst, het revolutionaire activisme (Maoïsme) of het meebesturen?


In de beginfase was activisme het vanzelfsprekende uitgangspunt. De zetels in de gemeenteraad dienden voornamelijk om de acties in de wijken enz. te ondersteunen. Maar door de zetelwinst werd de partij van lieverlee gedwongen om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Zo lang je geen absolute meerderheid hebt, betekent dat overleg met andere partijen en de kunst tot het sluiten van compromissen en het vaststellen van prioriteiten. 


Die tegenstelling kwam nu na zoveel jaren oppositie voeren tussen grofweg actie voeren of constructieve oppositie kwam met de plannen tot grootschalig onderhoud en sloop in de Roofvogelwijk van Oss tot een uitbarsting. De fractie raakte verdeeld in een groep van 5 en 3. De 5 vertrokken uit de SP en vormden o.l.v. van fractievoorzitter Jan Zoll de nieuwe lokale partij Sociaal Sterk Oss (SSO).


De 3 achterblijvers van de SP, de officiële SP fractie, houdt vast aan de actiepartij. Zij geven er de voorkeur aan de kiezer te mobiliseren door actie te voeren tegen de bestuursplannen en beleid.  Het is de klassieke SP als tegenpartij, de partij die ze ook was toen ze mee ging doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.


De aanleiding voor het conflict in de SP fractie in Oss zijn de renovatieplannen van Woningcorporatie BrabantWonen. Die heeft plannen gemaakt om in de naoorlogse roofvogelwijk 113 woningen te renoveren, aan 20 woningen onderhoud te plegen en 56 woningen te slopen. De laatste ingreep komt bij de bewoners die hun buurt niet uit willen, hard aan. Het is dan ook die groep die actie voert met hulp van de SP oude stijl.


“Bij 56 woningen in het gebied van de Sperwerstraat, Spoorlaan, Vijversingel en de Landweerstraat-Noord kiest BrabantWonen niet voor renovatie. Deze woningen zullen over enkele jaren worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Minko de Weerd, directeur van BrabantWonen, legt uit: “De woningnood is hoog, ook in de Schadewijk. Daarom is het belangrijk dat er meer woningen komen voor jong en oud, en voor grote en kleine gezinnen. We hebben onderzocht of we in een deel van de Roofvogelbuurt meer woningen kunnen bouwen. Hier kunnen we appartementen bouwen in verschillende prijsklassen. We begrijpen dat dit nieuws een schok kan zijn voor bewoners die hier al jaren wonen. Zij krijgen voorrang bij de nieuwe appartementen en we ondersteunen hen met een verhuisregeling en persoonlijke aandacht.” (DTV . 189 woningen Roofvogelbuurt Oss gaan op de schop)


Het gevolg van het diep gewortelde meningsverschil binnen de SP fractie  over de renovatie en sloopplannen in de Roofvogelwijk heeft geleid tot de eerder genoemde nieuwe partij SSO, Sociaal Sterk Oss. Daarmee doemt de vraag op of er nog toekomst is voor de SP in Oss? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten