Aangezien de SP de grootste fractie in de gemeenteraad is, is het aan die partij om een nieuw college te formeren maar dan zonder de PvdA. Het idee van voormalig wethouder Iding om het dan maar met het CDA, de zelf verklaarde erfvijand van de SP, te proberen, vindt geen gehoor op de ledenvergadering.
Een van de tegenstanders van het idee roept dat hij dan nog liever met de VVD in zee gaat. Het CDA is immers absoluut niet te vertrouwen. Niettemin krijgt Iding het fiat van de vergadering om de mogelijkheid van een nieuw college te onderzoeken. Hij vangt daarna bot bij zowel VVD als CDA.
Nu is het de beurt aan het CDA als tweede partij om het te proberen.Het duurt drie maanden voordat hij een collega bij elkaar heeft van CDA, VVD, PvdA en VDG. Het CDA heeft 2 wethouders, de overige partijen elk een. Met name de PvdA aarzelde heel lang om toe te treden tot de coalitie.
De voormalige PvdA wethouder Tuerlings keert niet terug in het college. Hij is ook als raadslid opgestapt. Hij vertelt dat dit niets te maken heeft met zijn gezondheid maar met de aanwezigheid van burgemeester Dijkstra in het college. Dijkstra verwijt op zijn beurt Tuerlings van politiek onverantwoord gedrag.
Tussen Dijkstra en het nieuwe college draait het niet goed. Dijkstra voelt zich ongemakkelijk met het nieuwbakken college, het college voelt zich ongemakkelijk met de burgemeester. Het gevolg is dat Dijkstra elders een functie aanneemt. Het burgermeesterschap in Oss houdt hij voor gezien. (blz. 461 en 462 in ‘Het Geheim van Oss’).
Oud burgemeester van Veldhuizen spreekt over het nieuwe collega over een monsterverbond. Hij vindt dat een college zonder SP niet kan. Tweederde van de Ossenaren is het volgens een enquete van het Brabants Dagblad met hem eens.
De SP keert terug naar zijn oorspronkelijke roeping van actiepartij, zoals gebruikelijk buiten en binnen de raad. Voormalig wethouder van Gerven formuleert het zo: “Onderdeel van onze oppositie is om dit college maatschappelijk te isoleren. De straat is van ons. Zij mogen dan weer de baas in het stadhuis zijn, wij organiseren in de stad tegen hun plannen.” (blz.463 in ‘Het Geheim van Oss”)
Opnieuw blijkt de SP creatief in actievoeren. De acties worden maatschappelijk zo breed mogelijk georganiseerd. Dat zijn o.a. acties naar de geest van de tijd, tegen privatisering en neo-liberalisme zoals de verkoop van de Osse kabelmaatschappij en de verkoop van het gemeentelijk zwembad. Stevig wordt ingezet op het behoud van sociale voorzieningen zoals compensatie voor vervoerskosten van gehandicapten en het schoolkostenfonds voor bijstandstrekkers met kinderen.
De SP slaagt erin om de actie tot behoud van het cultuurcentrum De Groene Engel voor jongeren breed te organiseren met behulp van een special comité waarin ook niet SP bonzen zitten. De actie heeft succes. De Groene Engel blijft behouden voor Oss. De acties tegen de sluiting van het Sint Anna ziekenhuis krijgen nog een staartje na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 die overtuigend worden gewonnen door de SP.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten