woensdag 17 april 2024

MAARTEN VAN ROSSEM

Maarten van Rossem is het prototype van de linkse corpsbal, een variant op de gebruikelijke rechtse corpsbal,  die in de jaren zestig ten tijde van de stundentenprotesten tegen de Vietnamoorlog ten tonele verscheen. Corpsballen onderscheiden zich met een schijn van eruditie, gevatheid, cynische humor en zelfverzekerde levenswijsheid. 


Maarten van Rossem herinnert mij aan mijn studententijd in de jaren zestig en zeventig te Nijmegen. Hij is een reliek uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij heeft het soort humor, de zelfverzekerde arrogantie en betweterigheid van de corpsbal. 


Niet die van de toen nog gebruikelijke rechtse corpsbal maar de nieuwe linkse versie die opkwam tijdens het studentenprotest tegen o.a. de Vietnamoorlog. In die dagen pleegde menig rechtse corpsbal  een draai naar links te maken.


Wat bleef was de aard van het beestje. In navolging van de vroegere rechtse corpsbal die het gewone volk neerbuigend gepeupel noemde, spreekt van Rossum over de PVV stemmer als de kiezer die van niks weet en een partij van halvegaren groot heeft gemaakt. ( “De kiezer heeft niet altijd gelijk’, in FD van 3 april)


Het gebrek aan nuance is bij corpsballen altijd al groot geweest of ze nu links of rechts zijn. Vanuit hun verheven positie deugt immers nooit iemand behalve degenen die het met hen eens zijn.


Heeft hij helemaal ongelijk? Nee, dat nou ook weer niet. Wilders heeft zich nu niet direct bewezen als een betrouwbaar democraat. Hij heeft zich in zijn ijver om in het gevlei van de kiezer te komen van alles en nog wat verbaal veroorloofd, als het maar niet elitair was.


Wilders is de notoire dwarsligger die zich om grenzen van fatsoen niet bekommert. Alles mag uit naam van het verzet tegen de bestaande (linkse) orde. Zo’n gedrag is geen visite kaartje voor een fatsoenlijk democraat. Helaas voor van Rossem spreekt dat veel kiezers aan omdat ze het verhaal van de mensen aan de macht beu zijn. 


Waarom ze dat zijn? Daar zijn vele redenen voor. Van Rossem zelf is intelligent genoeg om er een paar te bedenken maar daar stokt het nu net en begint hij anderen de schuld te geven en die zijn uiteraard rechts: voormalige premier Rutte, de pispaal van iedereen en alleman en uiteraard Yesilgöz die niet zou weten waar ze mee bezig is.


Het rechtse populisme dus. Links populisme bestaat niet. Linkse mensen zijn mensen die weten waar ze over praten. Rechtse mensen zijn in de woorden van van Rossem zoals die mevrouw van de BBB onbenullig.


Met zulke stoere praatjes maak je je populair in bepaalde TV programma’s en kranten. Het is quasi linkse praat die gemakkelijk in het gehoor ligt bij kijkers dat heet links populisme.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten