dinsdag 16 april 2024

JOHAN DERKSEN

Links het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. Rechts de TV ster Johan Derksen.

 

In geen land neemt men elkaar zo snel de maat als in Nederland. Dankzij de social media is de maat nemen een nationale sport geworden op vooral twitter. De kranten, ook de kwaliteitskranten en de TV doen er lustig aan mee.


Een rel is daardoor zo geboren en wie leent zich beter voor een rel dan Johan Derksen, de flapuit en onverlaat van het irritante want rechtse programma VI, waar de grenzen van correcte meningen snel worden overschreden.  


Johan was zo stom om het Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop van GL/PvdA geen Fries te noemen omdat hij daar niet geboren is. Hij is geboren in Ethopië maar wel van jongs af aan getogen in Friesland bij adoptie ouders.


Door Habtamu geen Fries te noemen werd Johan onmiddellijk gebrandmerkt als racist. Het is weliswaar ongevoelig van Johan om dat te zeggen maar racisme is het niet. In de normale wereld is het heel gebruikelijk dat je de nationaliteit krijgt van het land waar je geboren wordt. Die van een ander land moet je verwerven door verblijf en/of een inburgeringscursus. Adoptie is natuurlijk ook een manier.


Een van mijn dochters is geboren in Mexico en werd bijgevolg een Mexicaanse. Hetzelfde overkwam een andere dochter. Zij werd in Costa Rica geboren en werd dus Tica. Habtamu werd in Ethopië geboren en is dus een Ethiopiër.


Maar net als mijn dochters heeft Habtamu zijn nationaliteit van geboorte in zijn verdere leven niet ingevuld. Dankzij zijn Nederlandse adoptieouders is hij Nederlander of zelfs Fries geworden. Is hij nu Ethopiër of Fries? Dat hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt maar met racisme heeft dit niks te maken.


De aanleiding voor Johan om Habtamu geen Fries te noemen was diens verbale ondersteuning in de Tweede Kamer van een afspraak met het rijk om de komende 5 jaar 18 miljoen euro ter beschikking te stellen aan Friesland ter ondersteuning van de Friese taal. 


Daar breekt me nou net de klomp. Het rijk gaat met nationaal belastinggeld een aparte -provinciale- taal in Nederland versterken.  Sinds wanneer financieren we met belastinggeld provincialisme? Waar nationalisme verdacht is, zeker als het van politiek rechts komt, wordt provincialisme gesubsidieerd.


Het valt me trouwens tegen van de Friezen dat ze hun hand ophouden bij het rijk ter versterking van hun taal.  Ik dacht dat een trots volk als de Friezen zijn eigen broek op kon houden als het gaat om hun taal en cultuur? 


2 opmerkingen:

  1. Als kwart Fries begrijp ik ook niet goed waar die subsidie voor dient. Provincialisme steunt dat niet, wel de tweede officiele taal van Nederland. Taal maakt een belangrijk deel uit van de cultuur van het land, ook de tweede taal.
    Geld voor cultuur, ook miljoenen om een echtpaar deels in NL, deels in Parijs, te laten hangen, is moeilijk in verhouding te zien naast het plaatje van de bijstandsmoeder bij de voedselbank.
    We moeten alle twee steunen, en als dat niet kan gaat helpen overleven voor.

    BeantwoordenVerwijderen