The linear warming trend since January, 1979 still stands at +0.14 C/decade (+0.12 C/decade over the global-averaged oceans, and +0.19 C/decade over global-averaged land). |
Klimaat, je leest er nooit genoeg over. Er zijn twee zaken die ik nauwlettend in het oog houd. Dat is de stijging van de temperatuur en de toename van uitstoot van CO2. Er wordt immers verondersteld dat er tussen die twee een oorzakelijk verband bestaat. Sluitend bewijs is er niet maar wel veel indirecte aanwijzingen.
Hoe staan we er nu voor na de hete maar ook natte augustus en warme september? Dat de aarde opwarmt is wel zeker. We komen immers uit een kleine ijstijd en er is wat opgestookt sinds het begin van het industriële tijdperk. De vraag is alleen hoeveel warmt ie op? Blijven we onder de 1,5°C of worden het wel 2°C of wie weet nog meer?
Het meten van de temperaturen over de hele aardbol is een precaire kwestie. Ik begrijp dat er niet een enkele betrouwbare temperatuur meter is waarmee tot ver achter de komma kan worden vastgesteld hoeveel de aarde aan het opwarmen is.
De satellietmetingen van de lagere atmosfeer sinds 1979 door hoogleraar en voormalig NASA medewerker Roy Spencer PhD behoren tot de betrouwbaarste metingen. Op zijn blog publiceert hij maandelijks de gemeten resultaten.
Voor september meldt hij een record hoge afwijking naar boven van +0,90° C ten opzichte van het gemiddelde van het vorige decennium (1991-2020) en sinds de metingen in 1979. De afwijking in de maand augustus zat er met 0,70°C net onder. (zie grafiek hierboven).
De lineaire opwarming trend is sinds januari 1979 nog altijd +0,14°C/decennium (+0,12°C/per decennium boven het gemiddelde boven oceanen en +0,19°C per decennium boven land). Wel beschouwd zitten we dus nog steeds onder de 1,5°C per 100 jaar.
Is dit een reden om optimistisch te zijn? Zal de opwarming niet boven de 1,5° C uitkomen?
Als we kijken naar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer die gemeten wordt op de berg Mauna Loa (Hawaï) dan moeten we vrezen dat we boven de 1,5°C gaan uitkomen tenminste als er een direct verband is tussen de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en de opwarming want de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer stijgt nog steeds.
Tussen augustus 2022 en augustus 2023 is de hoeveelheid CO2 gestegen met 2,5 ppm (particles per miljoen). De stand is nu 419,68 ppm. Een minuscule hoeveelheid op het totaal maar naar men aanneemt genoeg om de temperatuur op onze planeet te verhogen als gevolg van het zogeheten broeikasgas effect.
Merkwaardig is dat zelfs tijdens de Covid jaren de uitstoot van CO2 niet minder is geworden. Ook niet door de genomen maatregelen in Europa, laat staan door die in Nederland.
Naar het schijnt stoot China in vier dagen net zoveel CO2 uit als Nederland in een heel jaar. Wij zijn met 18 miljoen, zij met 1,2 miljard. Zo bezien is Nederland een bescheiden last voor Moeder Aarde of valt het wel mee? Moeder Aarde is geen watje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten