woensdag 1 november 2023

DE HEILIGE KOE. BRON VAN WELZIJN EN WELVAART.

 

De Heilige Koe (een tekening van petrus nelissen)

Een koe eet per dag ongeveer 50 kilo gras en maakt daar meer dan 25 liter melk van. Dat doet geen mens haar na en zeker niet een robot of ander kunstmatig intelligent wezen. Zo bijzonder zijn dus onze uitvindingen nou ook weer niet.

Van die melk worden zuivelproducten gemaakt zoals wereldberoemde kazen, boter, karnemelk, yoghurt en niet te vergeten melkpoeder. Melk wordt verwerkt tot vla in het pak met allerlei smaken. Yoghurt wordt verwerkt tot drinks met allerlei smaken.

In grote delen van de wereld is dat heel anders. Daar kun je niet elke dag aan melk komen, laat staan aan yoghurt of karnemelk. Kazen zijn schaars. Als het wel te koop is dan is het duur, te duur voor de vele arme gezinnen.

Dat zuivel belangrijk is voor ons welzijn blijkt uit de adviezen van van het Nederlandse Voedingscentrum.

“Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.

Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk. In de Schijf van Vijf vind je de magere en halfvolle varianten zonder toegevoegd suiker. Magere varianten bevatten nagenoeg evenveel calcium en vitamine B12 als de 'gewone' varianten, maar minder verzadigd vet. Te veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Voor veruit de meeste mensen is melk een goede en gemakkelijke manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar voor een kleine groep mensen kan het drinken van melk klachten veroorzaken. Het gaat hierbij om mensen met koemelkallergie en lactose-intolerantie.”
(voedingscentrum.nl)

Niet voor niks zijn Nederlanders het langste volk op aarde. ”De gemiddelde Nederlandse vrouw is 1,69 meter en de Nederlandse mannen zijn gemiddeld 1,83 meter lang. Dat Nederlanders het langste volk op aarde zijn, is best opvallend. Halverwege de 18e eeuw waren we namelijk nog een stuk korter dan de gemiddelde Europeaan en waren ook Amerikanen langer dan wij kaaskoppen.” (quest)

De zuivelsector zorgt ook voor welvaart.

“De Nederlandse zuivelsector is één van de grootste en meest vitale landbouwsectoren in Nederland en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Jaarlijks produceren wij in Nederland zo’n 14 miljard kg melk. Deze melk wordt door 25 zuivelondernemingen in 53 fabrieken verwerkt tot zuivelproducten. Al die zuivelproducten zijn goed voor een productiewaarde van € 7,5 miljard en bijna 47.000 banen. De Nederlandse zuivelsector is een grote speler op de wereldmarkt. Kaas, melkpoeder en boter zijn belangrijke exportproducten.

Van alle zuivel die in de wereld wordt verhandeld heeft Nederland een aandeel van bijna 5%. Nederland is dan ook de meest actieve EU-lidstaat op de wereldwijde zuivelmarkt. Zo is ongeveer €0,07 van elke euro die Nederland netto verdient aan handel met het buitenland afkomstig van de zuivelsector."
(Zuivel online)

De Koe is een wonderdier. Ze verdient het om tot Heilig verklaard te worden.  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten