donderdag 19 oktober 2023

HOE MILIEU ORGANISATIES ONS WILLEN HEROPVOEDEN.

 

De milieu organisaties willen dat van de 10 hamburgers in de supermarkt er minstens 6 plantaardig zijn. Johan Vollenbroek van de milieustichting MOB wil dat volwassenen geen melk meer drinken. Hij vind melk drinken kinderachtig.

In de jaren zestig kon de linkse kritiek op de toen opkomende supermarkten niet op. Er was zelfs een Duitse professor die beweerde dat de kapitalistische maatschappij valse behoeften schiep. Typisch kapitalisme; valse behoeften scheppen. Hoe kwaadaardig kun je zijn?

Het voorbeeld van valse behoeften scheppen waren in hun ogen de supermarkten. De tragiek is dat die supermarkten voor een groot deel een spiegel zijn voor het menselijk gedrag, van onszelf dus.

Wij zelf hebben die valse behoeften. Dankzij Marx weten we dat dit door de vervreemding komt en die wordt op zijn beurt veroorzaakt door de kapitalistische productieverhoudingen. Zo hangt alles met alles samen.

Supermarkten mogen dan verleiders zijn, ze verkopen het liefst wat gekocht wordt. Aan onverkochte spullen hebben ze niks. Dan gaan ze failliet en staat het winkelpersoneel op straat.

Het linkse verzet tegen de supermarkten, in wezen een conservatieve houding verkleed als kritiek, had geen succes. De supermarkt groeide tot nog groter, de mensen consumeerden elk jaar meer dankzij het succesvolle kapitalisme.

De klimaatactie kwam samen met duurzaamheid net op tijd om die kar alsnog te keren. Eindelijk een nieuw argument  om het menselijk gedrag te manipuleren of liever ze te heropvoeden.

Of wij het willen of niet, we zullen duurzaam moeten gaan consumeren en dat betekent op de eerste plaats minder vlees want vlees is niet duurzaam. We moeten onze eiwitten maar voortaan uit planten halen.

Alsof eten een soort voer is, inwisselbaar voor doet er niet toe wat als er maar de wetenschappelijk verantwoorde ingrediënten in zitten.

De denktank Questionmark onderzoekt in samenwerking met Milieudefensie, Mighty Earth en Natuur & Milieu of supermarkten wel genoeg doen om vlees uit ons menu te bannen. De maatstaf is hoeveel vlees er in verhouding tot plantaardig wordt aangeboden. Tot nu toe te weinig. Het moet minsten 60% worden.

Zo probeert de klimaat en milieu industrie de supermarkten te onderwerpen aan de door hun opgestelde gedragsregels uit naam van duurzaamheid ter bescherming van Moeder Aarde. 

Dat gaat mislukken maar het zal wel een tijdje duren voordat men dat door krijgt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten