maandag 25 september 2023

ZON VANDALISME

 


Volgens mij is de ellende met het klimaat begonnen toen weermannen en vrouwen, meteorologen en klimatologen, besloten om de seizoenen voortaan op de eerste van de maand te laten beginnen in plaats van op de dag van het keerpunt van de zon. 

Deze daad van vandalisme markeert het begin van het einde van onze band met de zon. De zon is op zogenaamd wetenschappelijk verantwoorde wijze buiten spel gezet. Wij maken uit wanneer een seizoen begint en niet de zon.

Dat zit zo. Vanaf de aarde bezien beweegt de zon zich op en neer tussen de Noordelijke Kreeftskeerkring en de Zuidelijke Steenbokskeerkring. Halverwege zijn reis passeert hij de evenaar. Op weg naar de Kreeftskeerkring passeert hij de evenaar op 21 maart. Dat is het begin van ons voorjaar op het noordelijk halfrond.

Op 21 juni komt hij aan bij de Kreeftskeerkring. Dat is het begin van onze zomer. De zon keert dan om en begint aan zijn reis naar de Steenbokskeerkring. Onderweg passeert hij opnieuw de evenaar en wel op 21 september. Dat is het begin van onze herfst en het begin van het voorjaar op het zuidelijk halfrond.

Op 21 december komt hij aan bij de Steenbokskeerkring op het zuidelijk halfrond. Dan staat hij het verste weg van ons.
Dat is het begin van onze winter. Dan gaat de reis weer terug naar de evenaar om daar 21 maart aan te komen, de dag waarop een nieuw voorjaar op ons halfrond begint.

De seizoenen vallen samen met plaats en beweging van de zon. Logisch ook want de zon met zijn warmte bepaalt wat er in de natuur op aarde gebeurt. De zon verder weg, de winter komt. De bomen worden kaal. De zon dichtbij betekent zomer. De bomen staan vol in het groen.

Maar wat doen die wetenschappelijk verantwoorde klimatologen? Ze laten de 21ste als datum voor de seizoenswisseling vallen en nemen voortaan de eerste van de maand. Zo begint de zomer voortaan op 1 juni en niet op de 21ste. Kijk het maar na op de web site van het KNMI. 

Waarom ze dat doen? Is het een kwestie van getallen, verslaafd als ze zijn geraakt aan weermodellen en nu ook aan klimaatmodellen? Er wordt wat af gemodelleerd op de bureau's van meteorologen.

De aangepaste modellen gaan een eigen leven leiden of liever dat van de meteorologen. Van het een komt het ander, zei mijn moeder altijd al. In dit geval de idee dat wij mensen de baas zijn over het weer en het klimaat. 

De zon is van zijn troon gevallen. bij de Azteken werd hij nog aanbeden als een god, ook overdreven maar beter dan wat we nu doen, hem helemaal loslaten.

PS.

 
Ik lees net in de kranten dat de CO2 uitstoot in Nederland weer is verminderd. Zie HIER. Maar hoe we ook ons best doen Wereldwijd is de CO2 weer toegenomen van 417,15 ppm naar 419,68 ppm. Zie HIER  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten