dinsdag 5 september 2023

TRUMP EN DE OPSTAND DER HORDEN

Trump stelt zich tijdens het TV debat met Hillary Clinton, de presidentskandidaat van de Democratische partij, als een loerende oude wolf achter haar op. De boodschap aan het publiek is duidelijk. Hij zal haar met huid en haar verslinden.

 

Wat voor de een voor de hand ligt, is voor de ander een raadsel. Zo kun je je afvragen hoe het kan dat zoveel mensen in Trump geloven en bijgevolg op hem stemmen en, excuus voor de vergelijking, iets wat ik me ook vaak heb afgevraagd bij Hitler.

Diens toespraken, die gepaard gaan met geschreeuw, gezwaai, dreigende gebaren en intimidatie zijn voor mij genoeg om nooit of te nimmer op zo iemand te stemmen. Dit soort mensen zijn per definitie onbetrouwbaar omdat ze hun emoties onvoldoende onder controle hebben en bovendien de toehoorders emotioneel opzwepen. Zij maken van hun gehoor een massa of scherper een horde.

Ik zal ook nooit de scene vergeten waarin hij tijdens een verkiezingsdebat achter Hillary Clinton ging staan, wat op zich al beledigend en intimiderend is, met gekromde rug en een blik als van een roofdier. Tragisch genoeg verloor Hillary Clinton op dat moment van Trump. Ze kon hem niet aan net en dat zag zijn stam.

Meer dan 80% van de Republikeinse kiezers zei dat ze meer vertrouwen hebben in Trump dan enig andere bron, waaronder niet alleen conservatieve mediafiguren en religieuze leiders, maar zelfs hun eigen ‘vrienden en familie’. Trump heeft onder Republikeinse kiezers de status van een heilige of een god die onaantastbaar boven iedereen uitsteekt. Hij is hun stamleider geworden.

Dit vertrouwen in Trump wordt gevoed door het wantrouwen dat Republikeinse leiders al decennia lang zaaien om kiezers te werven. De Republikeinse boodschap is dat het niet goed gaat met Amerika omdat de Federale Regering ofwel Washington eigenlijk niet deugt. Dat wantrouwen valt in vruchtbare grond bij kiezers die zich bedreigd en/of slachtoffer voelen van “Washington”. Zij voelen zich als ze een bedreigde blanke of religieuze minderheid terwijl ze dat niet zijn.

Merkwaardig genoeg verdwijnt dat gevoel niet als hun man in Washington president wordt. Integendeel, Trump als president bleef wantrouwen zaaien naar iedereen en alleman die niet tot zijn regering behoorde of daartoe behoort had en zich tegen hem had gekeerd. Het is altijd de ander die het doet. Hij zelf is boven alles en iedereen verheven. Trump is de onaantastbare leider van een horde. De Spaanse filosoof Ortega y Gasset waarschuwde al voor de opstand der horden. Wij zitten ermee.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten