'Tondalus' visioen', navolger van Jeroen Bosch, olieverf op paneel, midden 16e eeuw (54x72 cm). Museo Lázaro Galdeano, Madrid. Het stelt Tondalus' visioen voor, een verhaal over een Ierse ridder, die, in een toestand van schijndood, een visioen heeft. In dit visioen wordt hij door een engel in de hel rondgeleid, waar hij geconfronteerd wordt met zijn wereldse leven. |
Het moest er van komen. Klimaat is op de klimaattop in Egypte wereldpolitiek geworden. Tot verbazing van minister Jetten. Ik hoorde hem op TV zeggen dat de landen zich "door niks anders dan hun belangen hadden laten leiden.” Hij zei nog net niet "ordinaire" belangen. Wat had hij dan gedacht, dat ze zich laten leiden door onze Nederlandse of desnoods Europese belangen? Derde Wereld landen mogen vaak arm zijn maar dan zijn ze nog niet gek. Daar moet Jetten nog aan wennen.
Hij zal onder ogen moeten zien dat de klimaattop wordt overgenomen door de Derde Wereld landen en dat zal niet meer veranderen. Ik durf nu al te beweren dat het op de komende klimaattop in Dubai opnieuw het geval zal zijn tenzij je in hun klimaatschade-pot stort. Dan valt er te praten, misschien want zeker weet je dat nooit. Jetten rekent daar in ieder geval op zo begreep ik uit zijn interview in Nieuwsuur. Goeie wil kweken noemt hij dat.
Een ding is zeker, de rijke landen gaan betalen voor klimaatschade, wat dat ook moge zijn en uiteraard ook voor hun klimaat-nalatigheid. Landen als Bangladesh en Pakistan worden al teintallen jaren geteisterd door overstromingen. Wat hebben die landen en de rijke corrupte elite van die landen daar aan gedaan? Bitter weinig en wie denkt dat het deze keer allemaal anders zal worden, vergist zich.
Het was ook de klimaattop van de grote woorden, vooral VN baas Guterres schakelde in overdrive met zijn "road to hell". Zou hij beseffen hoeveel geestelijke schade hij daarmee aanricht onder de jonge nog onschuldige generatie die de wereld nog maar net leren kennen? Weten zij veel dat er al decennia lang watersnoden zijn in Pakistan of elders en dat men daar geen vinger naar uitsteekt?
EU Commissaris Frans Timmermans kan er trouwens ook wat van. Hij beschouwt zich als redder van de planeet aarde. Hij dreigde even weg te lopen van de klimaattop, wat een ultieme vertoon van machteloosheid zou zijn geweest. Zo ver is het niet gekomen, maar de teleurstelling gemengd met boosheid droop van hem af. Hij voelde zich de onbegrepen held want een held blijft hij.
Hoe groter de woorden, hoe groter de onmacht. Ze moeten de onzekerheid verbergen die in hun zielen huist. Vooral Guterres zou beter moeten weten. Hij staat aan het hoofd van het grootste diplomatieke circus ter wereld dat niet in staat is om ook maar een enkele oorlog te beëindigen of ook maar ergens vrede te handhaven. Dat zou de man bescheiden moeten maken maar wel iemand die van doorzetten weet.
Het verbond tussen klimaatwetenschap en politiek dreigt zichzelf op te blazen. Hoe geloofwaardig is men nog als dadelijk blijkt dat de anderhalve graad opwarming of overschreden wordt zonder dat dit leidt tot hel en verdoemenis, of om heel andere redenen niet eens gehaald wordt? Grote woorden zullen dan niet meer baten. Wat overblijft is een klimaat-schade pot. Wie weet komt daar nog wat goeds van.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten