woensdag 2 november 2022

77. HET KAN VRIEZEN. HET KAN DOOIEN. OPWARMINGSDREMPEL

 

Deze grafiek is gebouwd op de veronderstelling dat hoe meer CO2 in de atmosfeer, hoe hoger en sneller de opwarming. Na de industriële revolutie omstreeks 1850 is als gevolg van grootschalig gebruik van fossiele energie de uitstoot van CO2 dramatisch toegenomen. De opwarming van de aarde zou parallel aan deze stijging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer een even dramatisch verloop krijgen aldus de omhoog schietende zwarte streep vanaf 1880 (de zogenaamde hockeystick).  Tot nu toe wijst niets erop dat dit ook klopt. Terwijl de hoeveelheid CO2 blijft stijgen, blijft de stijging van de temperatuur volgens metingen sinds 1979 binnen de bandbreedt van0,13 per tien jaar. Een stijging maar geen dramatische stijging. Dat doet de vraag rijzen wat dan precies het verband is tussen CO2 en de opwarming van de aarde.

Het woord ‘opwarmingsdrempel’ in verband met de opwarming van de aarde was ik nog niet tegengekomen. Ik trof het aan in een artikel in CNN waarin wordt gemeld dat de CO2 uitstoot sinds het einde van de lock-downs als gevolg van de Corona pandemie weer flink gestegen zijn.

“Ondanks een daling van de uitstoot tijdens de lockdowns, is de CO2 uitstoot gestegen tot boven het pre-pandemische niveau. Uit voorlopige gegevens blijkt dat de wereldwijde uitstoot van kooldioxide in de eerste helft van dit jaar 1, 2% hoger was dan in dezelfde periode in 2019, zo constateert het rapport.” (CNN)

Het artikel vervolgt met de vaststelling dat de mondiale temperatuurverhoging (de aarde heeft koorts) al 1,1 °C boven het pre-industriële gemiddelde ligt. Overigens verschilt dat pre-industriële gemiddelde van artikel tot artikel. Maar het komt er op neer dat het ergens boven de 1°C ligt.

“De afgelopen zeven jaar waren de warmste ooit gemeten. De wereldwijde gemiddelde temperatuur is al 1,1 graad Celsius opgewarmd boven het pre-industriële gemiddelde. Wetenschappers verwachten dat het jaargemiddelde ergens tussen de 1,1 ° C en 1,7 ° C warmer kan zijn tot 2026 - wat betekent dat er een kans is dat we de opwarmingsdrempel van 1,5 ° C in de komende vijf jaar kunnen overschrijden." (idem CNN)

Die opwarmingsdrempel van 1,5°C is vastgelegd in de klimaatakkoorden van Parijs. Willen we die opwarmingsdrempel alsnog halen dan moet voor 2030 de CO2 uitstoot met een zevenvoud verminderd worden. Je kunt op je vingers natellen dat zoiets gezien de energie armoede als gevolg van de Oekraïne oorlog niet gehaald zal worden. Als we zo doorgaan dan kunnen we aan het eind van de eeuw een opwarming verwachten tot wel 2,8 ° C.

Het gekke is dat volgens satellietmetingen sinds 1979 (zie voor de grafiek naast de blog) de opwarming van de aard niet versneld. Ondanks de toenemende CO2 uitstoot blijft de lineaire opwarming 0,13 per tien jaar ofwel 1,3 graden over een periode van 100 jaar en dus niet 2026 zoals CNN beweert. De toegenomen uitstoot van CO2 verandert dus niets aan deze opwarmingstrend.

Zou het kunnen dat er geen rechtstreeks verband is tussen meer CO2 en meer opwarming van de aarde? Dat de opwarming van de aarde een fenomeen is dat los staat van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer of dat op z’n minst het klimaat zelf zorgt voor een balans tussen toenemende CO2 uitstoot en opwarming?

Het zou me niet verbazen. Waarom zou het klimaat geen ingebouwde mechanismen hebben die de opwarming van de aarde binnen bepaalde grenzen houden? Klimaat en aarde bestaan al miljoenen jaren, wij mensen nog maar enkele honderdduizenden jaren.

De vaststelling dat er geen causaal verband tussen uitstoot van CO2 en opwarming van de aarde bestaat, zou de bestaande klimaattheorie definitief onderuit halen. Joost mag weten wat ons dan nog te wachten staat. Alle fossiele energiebronnen uitgebannen op basis van een theorie die niet blijkt te kloppen.

(wordt vervolgd)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten