maandag 5 september 2022

OORLOGSBULLETIN 33. LIZ CHENEY

 

Op 12 januari 2021, na de bestorming van het Capitool van de Verenigde Staten tijdens de bekrachtiging van de winst van Joe Biden in het parlement, kondigde Cheney aan dat ze zou stemmen voor de impeachment van president Donald Trump voor zijn rol bij het aanzetten tot de bestorming. Cheney zei dat Trump "de vlammen [van de rel] aanstak" en niets deed om het te stoppen. Door te zeggen dat "er nog nooit een groter verraad is geweest door een president van de Verenigde Staten van zijn ambt en zijn eed", kondigde ze haar steun aan voor de afzetting. Negen andere Republikeinen sloten zich bij haar aan op 13 januari. Ze was de hoogste Republikein die voor afzetting stemde. (Wikipedia: Liz Cheney)

Politici kunnen helden worden als ze op het juist moment in de geschiedenis hun rug recht weten houden desnoods tegen de stroom in. Dat is moeilijker dan je denkt. Voorbeelden van politici die helden worden omdat ze de juiste keuze durven maken en daar trouw aan blijven is Churchill en onze tijd president Zelenski van Oekraïne. Beiden leidden hun volk in een oorlog en oorlogen zijn hoe dan ook historische momenten en beiden hielden hun rug recht.

Het sirenen gezang van vredesbesprekingen, het compromis, water in de wijn en zelfs land aan Rusland afstaan is nog niet echt begonnen. Dat kan komen als de Europeanen oorlogsmoe worden, genoeg krijgen van de oorlog omdat de prijs te hoog wordt. Dan krijgt eigenlijk best ook wel een beetje gelijk en zullen andere laffe argumenten gebruikt worden om het leven gemakkelijker te maken. 

Wie ook bezig is iets van een held te worden of liever een heldin is Liz Cheney, voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en voormalig volgelinge van Trump. Geen grote held, dat nu ook weer niet, maar het getuigt van moed dat ze haar mening over Trump radicaal heeft herzien na diens ontkenning van zijn verlies van de presidentsverkiezingen en zijn rol bij de bestorming van het Capitool.

De prijs daarvoor heeft ze betaald tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Ze heeft die verkiezingen verloren dankzij Trump, die blijkbaar nog altijd een stevige greep heeft op de Republikeinse kiezers in de staat Wyoming. Trump is en blijft populair bij een groot deel van zijn achterban.

Voor een buitenstaander lijkt het niet zo moeilijk om radicaal van mening te veranderen en een andere politieke koers te volgen maar voor iemand als Liz Cheney, de dochter van de voormalige vice-president Dick Cheney, moet het een moeilijke beslissing geweest zijn om haar politieke carrière op te geven. Niettemin hield ze ook na haar verlies voet bij stuk door te verklaren dat ze er alles aan zal doen om te voorkomen dat Trump ook maar in de buurt komt van het Oval Office in het Witte Huis.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten