dinsdag 2 augustus 2022

OORLOGSBULLETIN 27. "DENAZIFICATIE" OEKRAÏNE

Putinski wil met zijn "denazificatie" van Oekraïne in de heldhaftige voetsporen van vadertje Stalin treden die immers Duitsland heeft gedenazificeerd. Zelfs de censuur en de propaganda van Stalin kopieert hij.

 

Ik ben opgegroeid met “Kremlin watchen”. Dat was in de tijd van de Koude Oorlog toen je nooit zeker wist wat het Kremlin van plan was in eigen land, de omringende Europese vazalstaten en de wereld. Bij gebrek aan een vrije pers, de krant “Pravda” (Waarheid) was de spreekbuis van het communistisch regime, vond er geen waarheidsvinding plaats. Interviews met politieke leiders waren geregisseerde toneelstukken.

Of ze de waarheid spraken, was nooit zeker. Het regime hield ervan om nooit het achterste van zijn tong te laten zien, niet bij zijn eigen burgers niet bij de buitenwereld. Het gevolg was dat een groep specialisten in het Westen zich bezig hield met elke beweging en ieder woord van de machthebbers in het Kremlin om te achterhalen wat hun snode plannen waren en dat waren ze.

Met Putinski is de het “Kremlin watchen” weer terug. De ware bedoelingen van zijn oorlog die geen oorlog mag heten kunnen we slechts weten door zijn woorden en van zijn ondergeschikten zorgvuldig te wegen. Volgens Putinski en zijn lakei Lavrov heeft de oorlog die geen oorlog mag heten tot doel “denazification and demilitarization in the sense that there should be no threat to our security, no military threat from Ukraine's territory, and this objective remains," aldus Lavrov.

Wat bedoelt het Kremlin met "denazificatie"? Is het een codewoord en zo ja  waarvoor dan? Dat Oekraïne geen naziland is, weet iedereen ook Putinski. Waarom spreekt hij dan toch van “denazificatie”?  Is dit voor binnenlands gebruik bedoeld? De strijd tegen het Nazisme in de Tweede Wereldoorlog wordt in Rusland nog altijd beschouwd als een heroïsche strijd waarin vaderland Rusland veel heeft geleden.

Waarom onder vadertje Stalin, die niet lette op een dode meer of minder, zoveel miljoenen doden zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog is nooit onderzocht in Rusland. Groepen die in de jaren tachtig van de vorige eeuw vragen stelden over het oorlogsbeleid van Stalin, zoals het gevangen zetten van teruggekeerde krijgsgevangenen, zijn door toedoen van Putinski van het toneel verdwenen.

Hoe dan ook. Door van “denazificatie van Oekraïne” te spreken maakt hij indirect de Russische burgers duidelijk dat het gaat om een langdurige oorlog die veel levens zal vergen. Maar om het ook weer niet al te erg te maken, wordt het geen oorlog genoemd maar een speciale militaire operatie. Propagandistisch gesproken hebben we te maken met een tweesnijdend zwaard: het wordt erg maar ook weer niet zo erg. Zo houdt Putinski zijn burgers in de limbo. Je weet niet waar het op uitdraait.

(wordt vervolgd)
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten